munkálatok

2020.07.02. 10:48

Elkezdődik a kerékpárút építése Kecel és Imrehegy között

A tervek szerint jövő márciusra elkészül a Kecelt Imreheggyel összekötő kerékpárút. Nemrég vette át a munkaterületet a kivitelezést végző Soltút Kft.

Barta Zsolt

Még 2017-ben Kecel és Imrehegy konzorciuma pályázati igénye alapján háromszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A konzorcium a beruházás elvégzésére 2018-ban közbeszerzési eljárást írt ki, akkor a legalacsonyabb ajánlatot tevő cég több mint hetvenmillió forinttal magasabb összegért vállalta volna a kerékpárút kivitelezését, mint amennyi a települések rendelkezésére állt. A közbeszerzési eljárás így eredménytelen lett.

Ekkor a két település többlettámogatást igényelt a Magyar Államkincstártól. Ez megérkezett, így közel 345 millió forint támogatás mellett, 34 millió forint önerő biztosításával megvalósul az építés. A kerékpárút Kecel felől Imrehegy felé, az Ipartelepi úttól az út jobb oldalán indul majd és a Lukács-tanyától az út bal oldalán egészen Imrehegy belterületi határáig tart. A dűlőutaknál sárrázókat alakítanak ki, a bejáróknál megerősített útalap készül. A kerékpárút és a közút közé szikkasztóárok épül.

Az 5309 jelű utat keresztező szakasznál sárga villogó jelzőfényt helyeznek el mindkét irányból. Imrehegyen egy buszváró is épül, illetve a Rekettye-Bogárzó-csatornánál átereszt építenek be. A kerékpárút nyomvonalának kijelölésénél szempont volt, hogy minél kevesebb közműoszlopot kelljen áthelyezni, hiszen annak több tízmillió forintos költségvonzata lett volna.

Figyeltek arra is, hogy minél kevesebb magánterületet vegyenek igénybe. Ezért a létesítmény Kecelről Imrehegyre haladva az út jobb oldalán elhelyezkedő önkormányzati tulajdonú szervizút egy részén halad majd, később a Lukács-tanyánál tér át az út bal oldalára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában