enyhítések

2020.06.03. 17:37

Valamennyi tanuló táblagépet kapott Halason

Enyhítettek a szigorú szabályokon, az iskolák és az óvodák újra fogadhatják a gyerekeket. Egyelőre azonban csak kevés család él a lehetőséggel, és a nyári táborokra is visszafogott az érdeklődés.

Pozsgai Ákos

A Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskolában már három héttel ezelőtt megszervezték és elindították az iskolai gyermekfelügyeletet, az első napokban 18 tanuló volt, jelenleg 26 diákra vigyáznak a pedagógusok – tájékoztatott Nagyné Lehoczki Zsuzsanna igazgatónő. Az iskola vezetője elmondta, hogy reggel fél nyolctól délután fél ötig vannak a gyerekek az iskolában, öt tanteremben helyezték el őket, tantermenként öt főt. Minden gyermek kapott egy táblagépet, így lehetőségük van bekapcsolódni az online oktatásba. Rajz- és sporteszközöket is kiosztottak, így a készségfejlesztő órákba is be tudnak kapcsolódni, valamint jó idő esetén az iskola udvarán foglalkozásokat tartanak számukra. Napi háromszori étkezést – tízórai, ebéd, uzsonna – biztosítanak részükre.

A szájmaszk viselése és a távolságtartás kötelező az intézmény területén az újranyitás óta, szigorú rendszabályok vannak életben. A szülők nem léphetnek be az iskola területére, a bejáratánál kell elköszönniük a gyermekeiktől, akiknek megmérik a lázát, kézfertőtlenítővel mosnak kezet és szájmaszkot kell viselniük az iskolában. Ez vonatkozik a pedagógusokra és az iskola többi dolgozójára is, amikor az iskola területére lépnek. Csak a szabadtéri foglalkozásokon vehetik le a gyerekek és a pedagógusok a védőmaszkot. Az iskolai hivatalsegéd folyamatosan fertőtleníti a helyiségeket és ügyel arra, hogy mindenki betartsa az előírt egészségügyi szabályokat. A tanév a szokásos időben, június 15-én zárul, de a nyári szünetben felügyeletet kell biztosítaniuk az intézményeknek, illetve újra lehet majd táborokat és más gyerekprogramokat is szervezni a szünidőben.

– Az iskolában június 26-áig biztosítjuk a gyermekek felügyeletét, de tudva, hogy a szülők többségének az éves szabadságkerete a koronavírus-járvány miatti kényszerszabadságolások után mostanra kimerült, ezért a korábbi évektől eltérően jóval hosszabb ideig szervezzük meg a nyári napközis tábort. Június 29-től egészen augusztus közepéig várjuk azoknak a családoknak a gyermekeit, akik nem tudják a gyermek felügyeletét megoldani. A nyári napközis tábor ugyanebben a formában fog működni, annyi különbséggel, hogy a gyerekeknek nem kell tanulni, de különböző kézműves-foglalkozásokon, szabadidős programokon vehetnek részt, részben az iskola Ady Endre utcai épületében, részben pedig külső helyszíneken. Ezzel szeretnénk segíteni a családokat – sorolta a nyári ütemtervet Nagyné Lehoczki Zsuzsanna.

Ottalvós táborokat szerveznek

Az iskola vezetője elmondta azt is, hogy ottalvós táborokat is szerveznek a gyerekek számára, egyet a soltvadkerti tófürdő mellett, egyet pedig Balatonakaliban, ahol július környékére tervezik a tábor időpontját. Az elmúlt hetek tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány miatt a szülők kevésbé érdeklődnek az ottalvós táborok iránt, a szigorú biztonsági előírások ellenére is.

Tantermenként öt diák van a halasi iskolában
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában