kecskemét

2020.06.05. 11:30

Újabb közösségi kert nyílt meg a Széchenyivárosban

A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt márciusban el kellett halasztani az új, Szentcsalád Plébánia melletti közösségi kert megnyitását Kecskeméten, csütörtökön azonban ünnepélyesen átadták. A parcellák már mind el is keltek.

Hraskó István

Forrás: Hraskó István

2018 áprilisában adták át az első közösségi kertet a Széchenyivárosban. Az ötletgazda Széchenyivárosért Egyesület a közösségépítést tűzte ki fő célként, de az is fontos szempont volt, hogy a társasházakban, panelházakban lakók így ki tudnak mozdulni, és saját örömükre termeszthetnek zöldséget, gyümölcsöt. Az elmúlt két év bebizonyította, nagyon is valós igényre tapintott rá az egyesület, a negyven parcellára hosszú várólista alakult ki, annyian szeretnének kertészkedni, és egy nagyon jó közösség is összekovácsolódott a Fáklya utcában.

Ezekután talán nem is lehetett kérdés a folytatás, és a városvezetés biztosította is ennek lehetőségét: a képviselő-testület 2018 decemberében megszavazott 5 millió forintot támogatást egy újabb, a Szentcsalád Plébánia melletti üres területen létesítendő, közvilágítással ellátott, körbekerített kertre. Az egyesület munkához látott, és a Városüzemeltetési Kft. munkatársai segítségével meg is valósította a terveket.

Csakhogy az élet – és a koronavírus közbeszólt –: mint Szöllősi Balázstól, az egyesület elnökétől megtudtuk, már hosszú ideje készen álltak a kert megnyitására, de márciusban el kellett halasztaniuk. – Nem vállalhattuk fel annak a felelősségét, hogy közösséget kezdünk építeni egy olyan időszakban, amikor az volt a legfontosabb, hogy maradjunk otthon – mondta. Viszont most már szerencsére a korlátozások legnagyobb része a múlté, és ezzel elhárult az akadály az ünnepélyes átadás elől.

Fotó: Hraskó István

Csütörtök délután ez meg is történt, Engert Jakabné alpolgármester és a parcellák bérlői részvételével. Mint kiderült, a huszonnyolc 15-20 négyzetméteres kiskertből a megnyitóra egy kivételével mindnek lett gazdája (és azóta valószínűleg az utolsónak is). Szöllősi Balázs hozzátette, a parcellákat hirdetni sem kellett, szóbeszéd útján gyorsan elterjedt a Széchenyivárosban a hír, és egymásután jelentkeztek a kertészkedni vágyók. Elsők között a Lánchíd utcai iskola, mert mint Szamler Lászlótól, az intézmény pedagógiai- és családsegítő munkatársától megtudtuk, szeretnék a diákokat bevonni egy parcella megművelésébe, hogy így is ismerkedjenek a növénytermesztés alapjaival.

A kert használata térítésmentes, az egyesület biztosítja az eszközöket is, vásároltak ásót, kapát, gereblyét, amit egy kis házban fognak tárolni. A parcellabérlőknek mindössze a vízért kell fizetnük, ez éves szinten pár ezer forint. Szöllősi Balázs hangsúlyozta: ugyan egy-két fát ki kellett vágniuk, de helyettük jóval többet ültettek. A gondnoki feladatokat Vecsei Józsefné és Aczél Lajos vállalta, hozzájuk bárki fordulhat tanácsért. – Ettől a kerttől az egész Széchenyiváros gazdagabb lesz, hiszen aki erre sétál, láthatja majd, milyen komolyan megművelt területté válik a korábbi füves telek – mondta beszédében Engert Jakabné alpolgármester, aki reményét fejezte ki, hogy itt is egy igazi vidám közösség alakul majd ki.

Fotó: Hraskó István
Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában