ellenőrzés

2020.06.24. 20:07

Sok kalocsai ház ereszéről egyenesen a csatornába folyik az esővíz

Kalocsát is elérik a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. (Kiskunvíz) szennyvízcsatorna-ellenőrzései, amivel a cég azt szeretné elérni, hogy az emberek megszüntessék az illegális csapadékvíz-elvezetéseket.

Gábor János

A szokásos szennyvízmennyiség többszöröse érkezik a tisztítótelepre, ha leszakad az ég

Forrás: Gábor János

Jelenleg a vezetékesvíz-­fogyasztás mennyiségének a többszöröse érkezik a szennyvíztisztító telepre, tehát sok olyan háztartás lehet, ahol az ereszből egyenesen a csatornába kerül az esővíz. A szabálytalanságot úgy szűrik ki, hogy sűrű füstöt pumpálnak egy-egy utca hálózatába, így a hozzá kapcsolódó ereszek is füstölni kezdenek. A büntetés több százezer forintra rúghat. – A koronavírus minket is visszavetett, mert megcsináltuk volna az ellenőrzéseket tavasszal, még a nagy esőzések előtt, de nem volt rá lehetőségünk – magyarázta Szigeti Attila, a Kiskunvíz műszaki igazgatója. – A környéken, Homokmégyen, Szakmáron, Bátyán, Dusnokon és Fajszon már végeztünk, július 1-jén pedig elérünk Kalocsára. Megpróbálom áthozni a kiskőrösi dolgozókat, hogy ne legyen senkinek érintettsége, ismerőse – tisztázta, jelezve, hogy ezzel próbálják elkerülni a részrehajló intézkedéseket.

A szokásos szennyvízmennyiség többszöröse érkezik a tisztítótelepre, ha leszakad az ég
Fotó: Gábor János

A szakember elárulta, hogy az utóbbi hetek intenzív esőzései során is észrevették: indokolatlanul nagy mennyiségű, mintegy 8–10 ezer köbméter víz érkezik a szennyvíztisztító telepre, a normális esetben mindössze háromezerrel szemben. Ez egyértelműen jelzi, hogy a városban is sok helyen vannak szennyvízcsatornába kötött csapadékelvezetések. Szigeti hozzáfűzte: a többszörös túlterhelés még így sincs sehol a tíz évvel ezelőtt mért csúcstól, amikor 11 ezer 600 köbméter víz érkezett egy nap alatt a szennyvíztisztító telepre. Ahhoz képest már jó pár szabálytalankodó lekapcsolhatta a bekötését.

A műszaki vezető elárulta: az, hogy a helyi sajtóban előre bejelentik az ellenőrzéseket, máris eredményt hoz, mert mire odaérnek egy-egy településre, addigra megszüntetik az emberek az illegális csatlakozásokat, és a végső cél inkább ez, mintsem a nagyszámú büntetés kiszabása. A rajtakapott fogyasztónak 30 napon belül meg kell szüntetnie a szabálytalan bekötést, amiért eleve kirónak rá egy 50 ezer forintos pénzbírságot, majd az elvezetett csapadék után is rendeznie kell a szennyvízszámlát, öt évre visszamenőleg. Ez utóbbit úgy állapítják meg, hogy a tető területe alapján megbecsülik: ez idő alatt – négyzetméterenként – mennyi csapadékvíz kerülhetett a csatornába. A számításhoz a Magyarországon egy év alatt hulló átlagos csapadékmennyiséget (550 mm) veszik alapul.

Az eljárással a füst kijön a csatornákból és az ereszekből is
Fotó: MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában