széki lile

2020.06.26. 07:10

Sikeres kiskunsági költések zajlottak le egy hazánkban ritka fajnál

A Kiskunsági Nemzeti Park tájékoztatta szerkesztőségünket arról, hogy egy hazánkban nagyon ritka fajnál, a széki liléknél sikeres költési folyamat zajlott le nemrégiben.

baon.hu

Soltszentimrénél 2020. május 8-án gyűrűzött fióka

Forrás: KNPI

Fotó: Sápi Tamás

„A széki lile országos állománya még a 10 párt sem éri el. Gyakorlatilag már csak a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén költ rendszeresen, a Fertő-tónál ritkán, alkalmi fészkelései figyelhetők meg. Ezért különösen örvendetes, hogy idén már több fiókáról van tudomásunk a Kiskunságban!” – írja közleményében a KNPI.

A széki lile állománya főként Eurázsia és Észak-Afrika tengerpartjain és sós tavain költ, a Kárpát-medencei előfordulásuk kisszámú, ám rendszeres. A fészkelő állomány sajnos hazánkban is fogyatkozik, akárcsak egész Európában. Nálunk az egyik legveszélyeztetettebb fészkelő madárfajnak mondják, megfigyelések szerint csupán néhány pár jelenik meg hazánkban évente. A széki lele Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft. „A szikes tavak benádasodása, benövényesedése és tartós kiszáradása fészkelő- és táplálkozóhelyei eltűnését eredményezik. A magas, sűrű növényzettel borított területek egyáltalán nem alkalmasak számára, ezért kifejezetten fontosak számára a legeltetett, rövidre rágott füvű területek, ahol a kültéri állattartás megteremti számára a kedvező feltételeket.”

Soltszentimrénél 2020. május 8-án gyűrűzött fióka
Fotó: Sápi Tamás / KNPI

A Természetvédemi Őrszolgálat május elején Soltszentimre térségében két fiókát tudott meggyűrűzni, az elmúlt napokban pedig Kelemen-széken sikerült egy KNP-s kollégának három fiatal, idei kelésű széki lilét lencsevére kapnia, egyikük lábán látni lehet a gyűrűt. Valószínűleg ő az egyik májusban meggyűrűzött fióka, aki még pelyhesként kapta meg a jelölést. Júniusban Apajon figyeltek meg három, feltehetőleg ott kikelt fiatal példányt, Miklapuszta északi részén pedig egy fiókát vezető szülőmadarat. „Ezek a sikeres fészkelési adatok kivétel nélkül rendszeresen legeltetett területekről származnak. Szórványos megfigyelések egyéb szikes területről is kerülnek elő, így a régebben jó széki lilés helynek számító Böddi-székről is, ahol jelenleg LIFE projekt segítségével lendül fel újra a külterjes legeltetés a szikes tó környékén.”

A széki lile

Meglehetősen apró, átlagos testhossza 15-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 42-45 centiméter, testtömege 39-56 grammot nyom. Felismerhető a nyakoldalon lévő foltról, ami a mellén nem ér össze.A hím tarkója vörhenyes barna, fehér homlokát felülről fekete tollak szegélyezik. A tojó ennél egyszerűbb, fakóbb színezetű. A talajon mozgó rovarokat, pókokat vagy a sekély vízben nyüzsgő apró gerinctelen élőlényeket fogyasztja. A földön fészkel, így fészekalja folyamatos ragadozóveszélynek van kitéve – olvasható a KNPI tájékoztatójában.

Néhány napos széki lile fióka
Fotó: Bárdos Tibor / KNPI
Felnőtt hím széki lile a Kelemen-széken
Fotó: Bárdos Tibor / KNPI
Idei kelésű, fiatal széki lilék a Kelemen-széken 2020. június 23-án
Fotó: Bárdos Tibor / KNPI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában