defibrillátor

2020.06.12. 14:00

Már a halasi piacon is van életmentő készülék

Defibrillátor segíti mostantól az életmentést a halasi piacon, ahol hetente több száz ember fordul meg. A készülék önműködő, szakképzettség nélkül használható, így hirtelen szívleállás esetén lényegében bárki életet tud vele menteni a gép utasításai alapján. Ezzel együtt az önkormányzat tizenegy embert külön is kiképzett a készülék használatára.

Pozsgai Ákos

A defibrillátort néhány napja rakták ki a piac buszállomás felőli bejárata mellett a falra szerelt szekrénybe, és már üzemel is. Fülöp Róbert polgármester közösségi oldalán beszámolt arról, hogy a közelmúltban tíz rendészeti és önkormányzati dolgozó, valamint a piac egy munkatársa vett részt azon a képzésen, melynek során az alapszintű újraélesztést és az automata, félautomata defibrillátorok használatát elméleti, illetve gyakorlati szinten is elsajátították.

Az életmentő eszközt egy riasztóval ellátott és kamerával megfigyelt dobozban helyezték el az épület homlokzatán.

– Bízom benne, hogy nem lesz rá szükség, de ha bárki olyan esetet tapasztal, amikor az eszköz életet menthet, a segélyhívás indításával párhuzamosan kezdjék el az életmentő készülék használatát – írta a polgármester.

A készülék elhelyezése nem előzmény nélküli Kiskunhalason. A legutóbbi tragédia tavaly ősszel történt, amikor a piactér mellett egy harminc év körüli nő esett össze, és a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét.

Az elhunyt nőnek veleszületett betegsége volt, közel harminc évvel ezelőtt a kiskunhalasiak segélykoncertet is szerveztek az akkor még fiatal lánynak, hogy külföldön tudják gyógykezelni, az akkori beavatkozás sikeres volt. A nő édesanyja most adománygyűjtésbe kezdett, hogy tudjanak vásárolni a piactérre egy életmentő készüléket. Ezt előzte be most az önkormányzat azzal, hogy egy korábban a hulladékgazdálkodási cég által szervezett jótékonysági üveggyűjtési akció után a szolgáltató által vásárolt defibrillátort a piactérre helyezte el. Az asszony az általa eddig összegyűjtött pénzt az életmentő készülék karbantartására ajánlotta fel.

A defibrillátor jelenléte azért fontos, mert hirtelen szívhalál esetén minden egyes perc számít. Újraélesztés nélkül már négy-öt perc után idegrendszeri károsodások következhetnek be, és gyakran nem áll rendelkezésre szakszerű segítség. Ezért is fontos az olyan automata, félautomata készülékek elérhetősége, amelyek baj esetén külön szakképzettség nélkül is használhatók. Az eszközt tároló faliszekrényre jól látható piktogramok hívják fel a figyelmet, a defibrillátoron használati útmutató olvasható és hangutasítások is segítik az alkalmazást. Közel huszonötezer ember veszti életét évente hazánkban a hirtelen szívhalál miatt. Megfelelő segítségnyújtással sokan megmenthetők lennének. Ezt szolgálják a forgalmas helyekre kihelyezett életmentő készülékek.

Bús József, a halasi piacfelügyelőség munkatársa a készülékkel
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Nem tudtak rajtuk segíteni, mindkét férfi meghalt

Három évvel ezelőtt a piac melletti buszpályaudvar közelében lett rosszul és összeesett egy férfi. A legrosszabb forgató­könyv valósult meg, hiszen az alig néhány utcára lévő mentőállomáson egyetlen mentőgépkocsi sem volt bent, mind különböző esetnél volt, ezért a szentesi légimentő­bázisról riasztották a mentőhelikoptert. Időközben visszaérkezett egy mentőautó is, sajnos azonban a beteg életét nem tudták megmenteni. Más félévvel később szintén a buszpályaudvar közelében lévő dohányboltban lett rosszul egy férfi, a mentők perceken belül kiértek, de nem tudtak rajta segíteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában