szüret

2020.06.22. 11:25

Levendulás ételeket kóstoltak Majsán

A Lópofa Csárda mellett évek óta megrendezik a szüretet.

Tapodi Kálmán

A hétvégén sokan felkeresték a majsai levendulást, hogy vigyenek otthonukba a virágokból

Forrás: PN

Az egyik legkedveltebb örökzöld hazánkban a levendula, ami dísz-, fűszer- és gyógynövény is egyben. A mediterrán félcserje virágzása ezekben a hetekben a legintenzívebb, és erős, aromás illata már messziről érződik a levenduláskerteknél. A Lópofa Csárda melletti ültetvényen évek óta megrendezik a levendulaszüretet, ami tulajdonképpen egy szedd magad akció. A mostani hétvégén is sokan felkeresték a levendulást, hogy vigyenek otthonukba a főleg lila színű virágokból, amik között akadtak kékes árnyalatúak és fehérek is.

Dunai Bettina átutazóban járt errefelé kedvesével, de szüretre csábító táblák láttán megszakították a Jánoshalmára vezető útjukat. – Már korábban is szerettem volna levendulát gyűjteni, és ez egy remek alkalom volt. Remélem, a most szedett virág hatásos lesz a molylepkék ellen – árulta el a fővárosban élő táncművész.

A levendula azonban nemcsak molyűző és illatosító, hanem ehető növény is. A majsai csárda kínálata ezen a hétvégén levendulás finomságokkal bővült, így aki kedvet kapott hozzá, a következő levendulás ételekből is választhatott: eperkrémleves vaníliafagyival, mézes-mustáros sertésszűz levendulás almával, krokettel, barackkal és mozzarellával töltött rántott csirkemell levendulás salátaágyon, valamint mákkal töltött palacsinta levendulás vaníliaöntettel.

Az ínycsiklandó ételek mellett, a szüret idején, helyi ­termékekkel, kézműves bemutatókkal is várták a levendulakedvelőket, akik levendulával ízesített pálinkát, illó­olajat, szörpöt vagy akár cserepes levendulát is vásárolhattak.

A hétvégén sokan felkeresték a majsai levendulást, hogy vigyenek otthonukba a virágokból
Fotó: PN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában