kecskemét

2020.06.19. 14:00

Kisné Sváb Ildikó pszichológus beszélt a karantén okozta hatásokról

Hosszú hetekig megdermedt a hazai és a nemzetközi sportélet a koronavírus-járvány következtében. Kisné Sváb Ildikót, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia növendékeinek mentális támogatást nyújtó pszichológusát arról kérdeztük, hogy a leállás milyen hatással lehet a sportolók pszichés állapotára és mennyire befolyásolhatja a későbbi teljesítményüket.

Horváth Péter

Kisné Sváb Ildikót sok sportoló megkereste a koronavírus-járvány okozta karantén alatt

Forrás: PN

A sportélet hetekig tartó leállása kapcsán nem csak a sportolók, hanem a civil emberek is teljesen új, ismeretlen helyzettel szembesültek. Ezzel kapcsolatban Kisné Sváb Ildikó úgy fogalmazott, hogy eddig nem ismert, nem alkalmazott megküzdési stratégiákat kellett mindannyiunknak megtanulni ebben az időszakban.

– A sportolók esete azért speciális, mert a felkészülésük és az életritmusuk napi, havi és éves ritmushoz kötött a versenyek miatt. Ez a rend náluk teljesen felborult, ezért új módszereket kellett kitalálni és beemelni az életükbe, a leállás ideje alatti felkészülésükbe – mondta a szakember, aki szerint még egy ilyen bizonytalan és sok szempontból megterhelő időszakban is sokat tehet azért a sportoló, hogy előnyére fordítsa a nehézségeket. – Sportolóként tudni kell alkalmazkodni egy helyzethez, és ötletekkel előállni, kreatívnak lenni és nem feladni. De tulajdonképpen minden verseny ilyen kihívás elé állítja őket. Általánosságban elmondható, hogy aki a versenysportban van, annak folyamatosan új ötletekkel kell előállnia a különböző váratlan helyzetek előre vivő kezeléséhez. Az elmúlt két hónap, noha nehéz helyzetet teremtett a versenyzők számára is, mégis rejtett magában lehetőségeket a fejlődésre. Ha a sportoló jó önértékeléssel és korrekt önképpel rendelkezik, akkor felmérheti, hogy milyen erősségekkel rendelkezik és milyen hiányosságai, fejlesztendő területei vannak – fejtette ki a pszichológus, hozzátéve, hogy a leállás időszaka tökéletesen alkalmas volt arra, hogy a sportemberek saját technikai és mentális hiányosságaikat megfelelő módszerekkel fejlesszék.

Kisné Sváb Ildikót sok sportoló megkereste a koronavírus-járvány okozta karantén alatt
Fotó: PN

– A sportolónak feladata, hogy a helyzetben ne az összeomlást lássa, hanem a megoldást keresse. Csak azt lehet elérni, hogy a saját helyzetből, ami tulajdonképpen egy minden sportolót érintő közös szituáció, a legjobbat hozhassák ki – vélekedett a szakember, akit a bizonytalanság heteiben számos problémával megkerestek. – Az egyéni kérdések sokaságát vetette fel ez az időszak. Például volt, aki önértékeléssel, stresszkezeléssel, az időkihasználással kapcsolatban akart fejlődni, előkerültek emberi kapcsolatokhoz fűződő nehézségek, az elválasztottsággal fellépő hiányok. Félelmek is felmerültek, a személyes érintettségtől a hosszú távú pályafutás megkérdőjelezéséig. Sok bizonytalansággal szembesült mindenki, de igyekeztem azt erősíteni, hogy ne essünk kétségbe, hanem megoldásokat keressünk és találjunk. Ezek összességében a sportteljesítményre is pozitív hatással lehetnek a későbbiekben, hiszen itt megküzdési stratégiák elsajátításáról volt szó egy teljesen ismeretlen helyzetben – idézte fel a szakember a sportolókat esetlegesen gyengítő gondolatokat, félelmeket.

Kisné Sváb Ildikó szerint a sportolók helyzetkezeléséből az átlagember számára is leszűrhetők bizonyos tanulságok, melyeket alkalmazva rugalmasabban kezelhetik az életükben adódó problémákat. – Még egy ismeretlen és nehéz helyzetben is maradjunk pozitívak, és keressük a kiutat, mindazt, amit az előrejutásért meg tudunk tenni. Vegyük úgy, hogy ez az időszak lehetőséget nyújt arra, hogy rendezzük emberi kapcsolatainkat és pótoljuk hiányosságainkat, elmaradt feladatainkat. Adjunk időt magunknak arra, hogy higgadtan megállva körülnézünk az életünkben, vagy a sportoló a pályafutásán. Így távolról az életünkre tekintve olyan változtatási lehetőségeket vehetünk észre, amire a pörgő mókuskerékben nem volt lehetőségünk. Így ez az időszak lehet a változtatásé, újrakezdésé és a fejlődésé – tanácsolja a szakértő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában