szponzorált tartalom

2020.06.25. 12:07

Érdemes-e külföldi üdülést tervezni 2020-ban?

Az Úr 2020. évében a kérdés sokakban megfogalmazódott, hova menjen a család üdülni.

Tulajdonképpen az is kérdésessé vált, lehet-e menni valahova, vagy majd csak a sarki kisboltba nyomós indokkal. Március közepén kifordult a világ önmagából, életvitelünket meg kellett változtatnunk az új típusú koronavírus okozta megbetegedéshullám okán, ami világjárvánnyá nőtte ki magát. Májusra a kijárási korlátozásokat mérsékelték, majd júniusban egyre több ország megnyitotta határait, nem kellett önkéntes karanténba vonulni hazatéréskor.

Az emberben viszont továbbra is lappangott a kérdés, merjen-e útnak indulni külföldre, vagy költse csak el Magyarországon a spórolt pénzét.

Fotó: pixabay.com

Mit kínál Magyarország?

Nagyszerű kikapcsolódási lehetőségeket! Természetesen aktív és passzív időtöltésre is van mód. Túrázni az egész ország lélegzetelállító tájakat kínál. Sok külföldi azért jön Magyarországra, hogy melegvizes forrásainkat élvezhesse. Német, orosz, angol, szláv beszédet lehet hallani Hévíz, Harkány és Hajdúszoboszló fürdőiben, a budapesti gyógyfürdőkről nem is beszélve.

Dél-Dunántúl

Pécs egy mediterrán gyöngyszem. Történelmi sétát tehetünk belvárosában és akár erdei kalandparkba is mehetünk, például nyári bobozni. A borvidékek és Szekszárd felfedezését meghagyjuk az arra vállalkozóknak.

Dél-Alföld

Egy finom szeged halászlé elfogyasztása után ellátogathatunk az Ópusztaszeri Emlékparkba. A Szegedi Ifjúsági Napok alkalmával még inkább megelevenedik a térség.

Észak-Magyarország

Töltsünk el pár éjszakát a lillafüredi Hotel Palotában, reggelizzünk gitármuzsika mellett! Járjuk be a régió erdejeit, hódítsuk meg a Bükk ormait vagy másszunk fel akár 1014 méter magasra. Megcsodálhatjuk hazánk vízi élővilágát is a Tisza-tavi Ökocentrumban, egy meglepetés tipp: kápráztassuk el kedvesünket egy romantikus vacsorával az üvegfalú alagútban!

Balaton

Magától a víz adta lehetőségtől eltekintve még sok érdekesség található legnagyobb tavunknál. Láttuk-e már Keszthelyen a Viselettörténeti Múzeumban a Csigaparlamentet? Ellátogattunk-e Badacsonytördemicre a Kocsonya Szépségversenyre? Vegyük bele a programba egy-egy napra Székesfehérvárt és Veszprémet!

Karnyújtásnyira van Magyarország. Hazánk több szempontból kiváló helyen fekszik. Tavak, folyók, síkságok, dombságok és hegységek tarkítják.

„Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország,

Gyönyörűbb, mint a nagyvilág.

Ha zeng a zeneszó, látom ragyogó, szép orcád.

Táltos paripákon odaszállunk, haza hí´ fű, fa, lomb, virág.

Úgy sír a hegedű, vár egy gyönyörű szép ország.”

Kulinyi Ernő, betétdal a Hamburgi menyasszony operettből

Érvek magyarországi üdülés tervezése mellett

 • Nem kell félnünk a nyelvi akadályok miatt.
 • Személyes veszélyhelyzet (baleset, lopás elszenvedése) esetén is elérhető távolságon belül vannak azok a hozzátartozóink, akik segíteni tudnak.
 • Nincs szükség pénzváltásra és a valutaváltással járó stresszre.
 • Nem kell átverve éreznünk magunkat egy üzlet (szuvenír vásárlás) után csak azért, mert nem beszéljük anyanyelvi szinten a helyiek nyelvét.
 • Több csomagot vihetünk magunkkal kedvezőbb áron, mintha repülnénk.
 • Az út a cél? Vagy a cél a cél? Többnyire rövidebb idő alatt érünk Magyarország határain belül a célterületre, mintha külföldre utaznánk, így az értékesnek tekinthető szabadidőből többet tölthetünk el a desztináción.
 • Fotó: pixabay.com

  Az egyéni szervezés menete

  Jobban ismerjük magyarországi lehetőségeinket és több weboldal közül választhatunk, ha magunk akarjuk szervezni az utazást. Miről kell gondoskodni? Szállásfoglalás, közlekedési eszköz kiválasztása, útvonaltervezés, ellátás, programok.

  Mire figyeljünk oda?

 • Előfordul, hogy külföldi honlapon keresztül olcsóbban tudunk autót bérelni, szobát foglalni.
 • Nézzük meg alaposan a MÁV, Volán társaságok által kínált kedvezményes jegyvásárlási lehetőségeket. Spórolni lehet a MÁV járatain: 33%-os kedvezménnyel utazhat egy vagy kettő kísérő, aki 18 éven alulival utazik. 26 éven aluliak péntek 10:00-tól vasárnap 24:00-ig 33% kedvezményben részesülnek.
 • Ha nem félünk mások társaságától, nézzük meg, beszállhatunk-e valakihez teleautóba. Amennyiben mi vezetnénk, felkínálhatjuk szabad helyeinket az autóban, így spórolhatunk az útiköltségen.
 • Ha saját autóval utazunk, indulás előtt tájékozódjunk a forgalmi helyzetről, akár a +3613362400 Útinform telefonszámon. Jellemzően péntektől vasárnapig zsúfoltságra lehet számítani az utakon.
 • Tervezzük meg, melyik üzletben mit vásárolunk, ha önellátásról kell gondoskodnunk. Segítséget nyújt az ujsagomat.hu, ahol majd’ mindegyik magyarországi üzletlánc szórólapját megtalálhatjuk. Ha kedvenc gulyáslevesünket szeretnénk megfőzni, akár a Penny Market akciós újságban is felfedezhetjük a hozzávalókat kedvező áron.
 • Fotó: pixabay.com

  Színes történelmi múltjával rengeteg izgalmas történetet hallhatunk, olvashatunk Magyarországról. Nehezen szabadulunk a közösségi médiában való szereplési kényszertől? Minden nyáron közzé kell tennünk egy fürdőruhás fotót magunkról a tengerparton? Mi lenne, ha idén Magyarország szépségeit promótálnánk? Nézzük csak meg ezt a képet, milyen jó selfie helyszín ez itt: Boldogkőváralján.

  Címkék#utazás
  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában