Bács-Kiskun

2020.06.28. 20:00

Egyre több bejelentés érkezik a parlagfüves területekről

Az elmúlt hetek esős időjárása kedvezett a parlagfű fejlődésének, helyenként már közel félméteres egyedeket is lehet találni. Tavaly 287 bírságot szabtak ki megyénkben, de a kormányhivatal szerint a földhasználók egyre jobban figyelnek a gyomnövény kaszálására.

Hraskó István

Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. dolgozója parlagfüvet kaszál a Szent László körúton.

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bus Csaba

Korábban július 1-jéig kellett minden földhasználónak elvégeznie a parlagfű-mentesítést, megakadályozni a virágbimbó kialakulását és ezt az állapotot a vegetáció végéig folyamatosan fenntartani. Tavaly azonban változott a törvény, kikerült belőle a július 1-jei határnap. A mostani szabályozás szerint a termelők és a földtulajdonosok egész évben kötelesek védekezni földterületükön, nemcsak a parlagfű, hanem minden károsító gyomnövény ellen.

Mint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján olvasható, sajnos Magyarországon is megjelent egy eddig hazánkban ritka parlagfűváltozat, amelynek virágzása korábban kezdődik, mint az eddig széles körben elterjedt változaté: már június első napjaiban is virágot hozhat. Szerencsére egyelőre csak a parlagfű­állományok 3–5 százalékában, lokálisan fordul elő, de elterjedése gyors lehet, mert a korai virágzás több mag képződését és megérlelését teszi lehetővé. Azaz számolni kell azzal, hogy a korábbi évekhez képest már egy hónappal korábban jelenik meg a parlagfű pollenje a levegőben.

– Az elmúlt hetekben lehullott kiadós csapadék kedvezett a még ki nem kelt gyomok csírázásának, kelésének, valamint a már kikelt parlagfüveknek is, erőteljes növekedésnek indultak, helyenként akár már 35–40 centiméteres egyedeket is lehet találni, azonban a virágbimbó még nem fejlődött ki. Az elmúlt évekhez hasonlóan a parlagfű növekedéséhez igazodik a fertőzött területek felderítése, amely várhatóan július első felében kezdődik meg – közölte megkeresésünkre a megyei kormányhivatal.

A külterületi földeket a földhivatali osztályok munkatársai ellenőrzik, ők járnak el azokkal a tulajdonosokkal, bérlőkkel szemben, akik nem tettek eleget a védekezési kötelezettségüknek. A mezőőrök és a növény- és talajvédelmi osztályok növényvédelmi felügyelői is végezhetnek felderítéseket, és egyre gyakrabban érkeznek lakossági bejelentések is parlagfűvel fertőzött területekről – tudtuk meg a kormányhivataltól. Hozzátették, idén is tervezik a helikopterrel történő légi felderítést Bács-Kiskunban, és a hatékony megelőzés céljából a hatóság szakemberei drónokat is bevetnek. A helyszíni ellenőrzés hivatalból vagy bejelentés alapján indulhat, ilyenkor a földhasználó előzetes értesítése nem kötelező.

Összesen 278 növényvédelmi bírságot szabtak ki 2017-ben, közel 14 millió forint összegben, ez 2018-ban 398 alkalomra és 19 millió forintra ugrott, tavaly a két évvel korábbihoz hasonlóak voltak az adatok, 287 bírság 14,5 millió forint összegben. A megyében az eddigi legnagyobb büntetés kétmillió forint volt, még 2017-ben. A bírság egyébként tág határok között mozog, 15 ezertől egészen 150 millióig terjedhet. A büntetés összege függ a parlagfüves terület nagyságától, borítottságától, és attól is, hogy az illető földhasználónak volt-e korábban hasonló esete.

A kormányhivatal hangsúlyozta, céljuk elsősorban a jogkövető magatartás elősegítése, és a szabályok betartása egyre inkább megfigyelhető a földhasználók részéről. Tavaly például a parlagfűszezon beindulása előtt, a határszemlék alapján közel kétszáz felszólítást küldtek ki, és a címzettek száz százalékban eleget tettek ennek, magyarán lekaszálták a parlagfüvet a földjükről. 2017-ben egyébként 347 hektár, 2018-ban 472, tavaly pedig 389 hektár nagyságú parlagfüves területet azonosítottak be megyénkben.

Hol lehet bejelenteni?

Ha valaki parlagfűvel szennyezett területeket észlel, bejelentését megteheti a [email protected] e-mail-címen, vagy használhatja a Parlagfű Bejelentő Rendszert, ez elérhető a Nébih oldaláról.

Az árkok partján is gyakori

A parlagfű legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, táblák szegélyében, kiritkult táblarészeken, illetve mezőgazdaságilag nem megművelt területeken, útszéleken, árokpartokon, valamint elhanyagolt zártkertekben fordul elő.

Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. dolgozója parlagfüvet kaszál a Szent László körúton.
Fotó: Petőfi Népe

Helikopterről eredményes a felderítés

Az elmúlt években helikopterről is kutatták a parlagfüves területeket. Ilyenkor előre megtervezik az útvonalat, a helikopter körülbelül 100–150 méter magasan repül, innen akár egy öt kilométeres sávot is tudnak pásztázni. Ha „gyanús” tarlót látnak, akkor lentebb ereszkednek, és ha valóban parlagfű van ott, akkor lefényképezik és felírják a GPS-koordinátáit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában