kecskemét

2020.06.24. 16:35

A plázastop alóli felmentésre vár a kórházi parkolóház

Jó ideje áll Kecskeméten a Nyíri úti parkolóház építése és a kereszteződés körforgalommá való átalakítása. Mint megtudtuk, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szakhatósági hozzájárulását – a plázastop törvény alóli felmentést – még nem kapta meg a beruházás.

Hraskó István

A parkolóház látványterve

Mint ismert, a régi Nyíri út parkoló területén parkolóházat szeretne építeni a VER-BAU Parking Kft., 3 milliárd forintos beruházással. Megközelítését a Nyíri út – Akadémia körút – Csabay Géza körút csomópontjának körforgalommá átalakításával biztosítanák, egy ötödik ág vezet majd be a parkolóházhoz. A körforgalom a közműkiváltásokkal együtt körülbelül 800 millió forintba kerül, építését – mint azt idén februárban a közgyűlés megszavazta – az önkormányzat 220 millió forinttal támogatja. A régi parkolót már tavaly decemberben körbekerítették, el is kezdődtek a munkálatok, pár fát kivágtak az Akadémia körúton, aztán viszont leállt a kivitelezés. Információink szerint azért, mert egyelőre hiányzik a plázastop alóli felmentés a beruházáshoz.

Mint ismert, a parkolóház aljában három nagyobb méretű üzlet lesz, korábban élelmiszerüzletről, drogériáról és háztartási boltról volt szó, utóbbi értesüléseink szerint ruházati kereskedésre módosult. Összterületük meghaladja a 400 négyzetmétert, ami azért fontos tényező, mert a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi ingatlanok építésének „építésügyi hatósági engedélyezési eljárásában az országos illetékességgel eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője szakkérdésben nyilatkozik” – ahogy azt az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény megfogalmazza (a köznyelvben a jogszabály ezen részét szokták plázastopnak nevezni). A nyilatkozattól az eljárás során hozott döntésben nem lehet eltérni. Magyarán, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal adhatja meg a hozzájárulást az üzletekhez és így közvetve a parkolóházhoz. A kormányhivatalnak be kell szereznie és mérlegelnie egy ötfős bizottság véleményét, ennek tagjait miniszterek nevezik ki.

A parkolóház látványterve

Megkerestük a Ver-Bau Parking Kft.-t a témában, a következő választ kaptuk: „A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház parkolóházának kivitelezése az előkészületi munkálatokat követően előreláthatólag hamarosan megkezdődhet. A szükséges nyolcból hét szakhatóság hozzájárulását megkapta a projekt, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szakhatósági hozzájárulásának a megszerzéséhez azonban a koncepció meghatározó elemeinek átdolgozása szükséges, amely rövidesen elkészül. Az elmúlt időszak az élet minden területére hatással volt, köszönjük a lakosság türelmét” – áll a tájékoztatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában