GALÉRIÁVAL

2020.05.21. 16:19

Szűkkörű megemlékezést tartottak a katonák Kalocsán

A járványveszély miatt lemondott a szokásos, katonazenekarral és díszelgőkkel rendezett ünnepségről a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre. A szervezet csütörtökön tartott háromhelyszínes megemlékezést a honvédelem napja (május 21.) alkalmából, de nem hívta meg társszervezetei teljes tagságát, csupán azok egy-egy képviselőjét.

Gábor János

A rendezvényen a veszélyhelyzet ellenére is képviseltette magát a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének Dél-alföldi Régiója, a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete, a Honvédség és Társadalom Baráti Köre, a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület, a 24. Harckocsi Ezred Baráti Kör Egyesület és Kalocsa Város Önkormányzata.

– Ez az ünnep most teljesen más volt, hiszen nincs katonazenekar, nincsenek díszelgő katonák és zászlók, vagy diákok, gyerekek, mások, csak a kalocsai honvédséghez kötődő szervezetek képviselői, illetve a polgármester úr. Amiben viszont hasonlít az előző évekhez, az az, hogy három megemlékezést tartottunk: egyet a Batthyány szoborcsoportnál, egyet a Hősök szobránál (I. világháborús emlékmű – a szerk.) és egyet a Kalocsa Katonaváros emlékműnél – sorolta a programot dr. Kovács György nyugalmazott honvéd ezredes, a Hagyományőrző Kör elnöke.

Emlékeztetett: jóval nagyszabásúbb terveik voltak, hiszen a Szentháromság téren 1930-ban állított I. világháborús emlékművet az új helyén (a tér egyik szegletében kis emlékparkot kapott) szerették volna felavatni, katonai tiszteletadással, a Magyar Hősök Napján, május 31-én. Ezt a programot kénytelenek voltak elhalasztani a következő évre. Dr. Kovács hangsúlyozta: azt érezték felelős döntésnek, ha a sok veszélyeztetett korcsoportba tartozó, nyugalmazott katonára való tekintettel nem hívnak össze nagy létszámú ünnepséget, még akkor sem, ha az szabadtéren zajlik. A hagyományőrzők egyébként sem találkoznak ebben az időszakban, fűzte hozzá, mivel nem akarják egymás egészségét kockára tenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában