honosítás

2020.05.10. 07:00

Szőlőtőkéket ültettek a kunszentmiklósi városháza udvarára

Kunleány szőlőtőkéket telepítettek a minap a kunszentmiklósi városháza udvarán.

Gulyás Sándor

Lesi Árpád (balról) és Darabos József polgármesterek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A kezdeményezés célja, hogy újból meghonosítsák a magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajtát a Felső-Kiskunságban.

Szigetcsépen 1960-ban Tamássy István és Koleda István keresztezte a Vitis vinifera és Vitis amurensis (amuri szőlő) szabadbeporzásából származó egyik magoncot az Afuz Ali fajtával, így állították elő ezt a hibridet. A borszőlőfajta gyorsan elterjedt a Hajós–Bajai és a Kunsági borvidéken, ám a mezőgazdasági szemléletváltást követően mára majdhogynem teljesen kihalt a Felső-Kiskunságban.

– Darabos Józseffel, Szabadszállás város polgármesterével közös kezdeményezésünk, hogy a területre visszatelepítsük a kunleány szőlőfajtát. Ennek első lépéseként ültettük el az első töveket a városháza udvarán – mondta el hírportálunk érdeklődésére Lesi Árpád polgármester.

A bőtermő és fagytűrő, államilag 1975 óta minősített fehérborszőlő-fajta a nevét valószínűleg a kunszentmártoni Szent Márton római katolikus nagytemplom hatvanméteres tornyáról kaphatta.

– A kunleányka szőlőfajta bora finom illatú és zamatú, ezért is gondoltunk arra, hogy a közeljövőben egy városi szőlőkertet hozunk létre. A termést feldolgozzuk és ebből lesz a város bora. Egyúttal kezdeményezni fogjuk, hogy a környező kun településeken elterjedjen a magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajta. A Magyar Országgyűlés 2014. február 4-én történelmi emléknappá nyilvánította május 6-át, a redemptio emléknapját. A jelenlegi pandémiás időszak szükségessé teszi a közösség, a helyi öntudat és elköteleződés erősítését. Ezzel a kezdeményezéssel is tisztelgünk az ősök előtt, emlékezünk a jászkun redemptio alkalmából. Nem titkolt célunk az sem, hogy tovább mélyítsük, szorosabbra fűzzük kapcsolatainak, egyenként kicsik vagyunk, összefogással viszont jobban tudunk előre haladni – tette hozzá Lesi Árpád.

Lesi Árpád (balról) és Darabos József polgármesterek
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában