fejlesztés

2020.05.12. 19:39

Százmilliók kellenek a beruházásokhoz Kalocsán

Hosszú hetek után a napokban először tartottak személyes sajtótájékoztatót a városházán.

Gábor János

Dr. Filvig Géza (balra) és Boromisza Viktor a sajtótájékoztatón

Forrás: Petőfi Népe

Dr. Filvig Géza polgármester a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetőjével, Boromisza Viktorral közösen foglalta össze a Kalocsa területén zajló beruházások állapotát, és arról is szó esett, hogy az elnyert, de a megvalósítás fázisáig eddig el nem jutott tenderekhez mekkora többletforrásokra lesz szükség. Sokra: százmilliókat kell még elkülöníteni vagy támogatások útján megszerezni, ha meg akarják valósítani a nagyszabású terveket.

– Óvodát szeretnénk építeni és bölcsődei férőhelyeket bővíteni. Erre a területre több mint 640 millió forintot kíván fordítani az önkormányzat – árulta el a sajtótájékoztatón a polgármester. – Sporttevékenységekkel kapcsolatos fejlesztéseket is végzünk, általában az egyesületekkel közösen kihasználva a pályázati lehetőségeket. Az idei évben a Molnár Ferenc Városi Sporttelepen, illetve a Hunyadi pályán valósulnak meg fejlesztések – mondta.

Közösségépítő beruházásból is több van folyamatban, emlékeztetett a városvezető, kiemelve a Duna-parti, már csaknem készre jelenthető vízitúra-megállóhelyet és a Vajas-csatorna mellett, a Damjanich utcában épülő, „D-7” közösségi házat. Ide sorolta még az ifjúsági ház kétszázmillió forintos belső rekonstrukcióját, valamint a közterületi szabad wifipontok 15 ezer euró értékű telepítését. Említés szintjén felhozta a Szent István király útra eső fásítási programot, amelynek lezárása, az utolsó szakasz beültetésével, ősszel várható.

Filvig felidézte: a város több nagyberuházása is a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) köszönhető, hiszen nagyrészt ebből a keretből építik majd fel az óvodát, illetve a vállalkozásoknak telephely-szolgáltatásokat nyújtó inkubátorházat. Ugyancsak a TOP tette lehetővé a Malom utcai szociális otthon felújítását, illetve a most folyamatban lévő kertvárosi csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítését.

Dr. Filvig Géza (balra) és Boromisza Viktor a sajtótájékoztatón
Fotó: Petőfi Népe

– Ezen beruházások eredményes megvalósításához jelenleg többletigényre és több önerőre, mindösszesen 406 millió forintra van szükség – mutatott rá Filvig, hozzátéve: „minden erejével” azon lesz, hogy megszerezze a szükséges forrásokat. – Az óvodaépítéshez és az iparterület-fejlesztéshez 262,5 millió forintos összegre már be is adtunk kérelmet a kormányzathoz és a megyei közgyűléshez – zárta beszámolóját a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában