vízállás

2020.05.02. 15:36

Száraz hónap után tartósabb áradást várnak Baján

A Duna árad, a folyó igen alacsony vízállású. Így összegezte a csütörtöki napi vízállásjelentés a magyarországi helyzetet.

Kubatovics Tamás

Így néz ki az igen alacsony vízállás a bajai kikötőben

Forrás: PN

Fotó: Kubatovics Tamás

Gyakorlatilag alig változó vízszint jellemezte egész áprilist, ezúttal száraz szeszélyességét mutatta a hónap. Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság heti jelentéseiben csapadéknyomról számoltak be a szakemberek az általuk vizsgált területeken, majd az utóbbi hét átlagosan 4,7 milliméteres csapadéka mutatott némi elmozdulást.

Ennek ellenére a talajnedvesség a 0–50 centiméteres rétegben csökkent, a legfelső 20 centis rétegben minimálisan nőtt. A talajvízkutak többségében csökkenő, illetve alig változó vízállások figyelhetők meg, az átlagostól jelentősen elmaradó vízszinteket Borota, Soltvadkert, Méntelek és Kerekegyháza-Ladánybene térségében regisztráltak. Fölfelé pedig Kunszentmiklós, Hercegszántó és Felsőszentiván térsége lóg ki.

A bajai vízmérce áprilisi adatai alapján a folyó átlagos vízszintje 175 centiméter volt – 148 és 209 között mozogva –, egy éve az átlagos szint 308 centiméter volt, tavalyelőtt 365, míg 2017-ben 249 centis átlagot jegyezhettek fel. Az új hónapot két méterhez közelítő vízállással kezdő folyón a Felső-­Duna részvízgyűjtőire jelentősebb csapadék hullott az utóbbi napokban, ez és a folyamatos hóolvadás áradást eredményezett a felsőbb szakaszon. Két hét alatt 3,5-ről egy köbkilométerre csökkent a Duna Nagymaros feletti vízgyűjtő területén a hóban tárolt vízkészlet. Április utolsó napjára ez az érték a sokévi minimumnál kisebb volt. A hét elejétől Bajánál az eddiginél intenzívebb és tartósabb áradással számolnak a szakemberek, szerdára 2,5 méteres vízállást ígér az előrejelzés.

 

Címkék#vízállás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában