beruházás

2020.05.06. 19:48

Partneri egyeztetés zajlik Bácskán a vasútfejlesztésről

Bácsalmáson és még négy dél-Bács-Kiskun megyei településen: Baján, Bácsbokodon, Bácsszőlősön és Csikérián partner egyeztetési eljárást folytatnak az illetékes önkormányzatok a Szabadka-Baja vasútvonal rekonstrukciójával kapcsolatban.

Juhász Jenő

Bácsalmáson például május 12-ig várják a véleményeket, javaslatokat elektronikus formában.

Fotó: Juhász Jenő

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Vasúti Hatósági Főosztálya április elején hozta nyilvánosságra a vasúti létesítmény engedélyezésével kapcsolatos eljárás megindítását.

Az engedélyezési eljárás a 154. számú Bátaszék-Baja-Kiskunhalas vasútvonal Baja állomás-Bácsalmás állomások közötti szakaszának (beleértve az állomásokat), valamint a 392 Bácsalmás-Csikéria forgalomszüneteltetett vasútvonal újraépítését, amely- a magyarországi szakasz újjáépítésével- megteremti a közvetlen vasúti összeköttetés megteremtését Szabadkával.

Az átépítés a 154-es vasútvonalon a jelenlegi 100 km/h pályasebességről 120 km/h pályasebességre történő átalakítást, a teljes tervezési szakasz villamosítását, az állomási vágányhálózatok új geometriára történő átépítését és az akadálymentes utasforgalom létesítményeinek megvalósítását célozza, tehát a vasúti építmény az országhatár rendjét érinti.

Bácsalmáson például május 12-ig várják a véleményeket, javaslatokat elektronikus formában.
Fotó: Juhász Jenő

A korábbi sebességi, vontatási és űrszelvényi előírásokhoz képest a tervezési alapértékek, valamint a megváltozott időjárási körülmények és a vízjárás miatt a jelenlegi vasúti területnél jelentősen szélesebb kiszabályozott vasúti közlekedési terület szükséges.

Éppen ezért válik szükségességé a partneri egyeztetés az érintett településeken a településrendészeti eszközök módosítása előtt. A koronavírus miatti veszélyhelyzet miatt azonban most csak elektronikus egyeztetésekre van lehetőség, a partneri egyeztetésre összeállított munkarészek az önkormányzatok webhelyein érhetőek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában