napelempark

2020.05.13. 12:02

Komfortosabb lett a tiszakécskei Találkozások Háza

Teljeskörűen kli­matizálták a tiszakécskei Találkozások Házát, és egy napelemparkot is telepítettek az épületre, ami a rendszer áramigényének nagy részét megtermeli.

Horváth Péter

Az épület ad otthont az évente megrendezendő képzőművészeti alkotótábornak, valamint a város vendégeit is itt szállásolják el, akik immár kényelmesebb körülmények között élvezhetik Tiszakécske vendégszeretetét.

A Lübbecke-házat 2002-ben adták át Tiszakécskén, mely a város német testvértelepüléséről kapta a nevét. A Tiszakécske Városért Közalapítvány által működtetett épületet később Találkozások Házának keresztelték át. A kétszintes házban 16 kétágyas szoba található, mindegyikhez külön fürdőszoba, konyha és szociális helyiségek tartoznak. Az épületben rendezik meg minden évben a kéthetes nyári képzőművészeti alkotótábort, és a Tiszakécske város meghívására érkező vendégeket is itt helyezik el. Három éve nyáron, a testvérváros képviselőinek kérésére vetődött fel, hogy szükség lenne az épület teljes körű klimatizálására, mely a közelmúltban megvalósult – tájékoztatta hírportálunkat Tóth János, Tiszakécske polgármestere.

A legutóbb elfogadott költségvetésben a város 21 millió forintot különített el a fenntartó közalapítvány részére, hogy elvégezze a szükséges beruházást. A közelmúltban elkészültek a szobák és az összes közösségi térként funkcionáló helyiség klimatizálásával, ami végül 16 millió 300 ezer forintba került. Mivel maradt még a várostól kapott pénzből, ez elegendő volt ahhoz, hogy egy napelemparkot telepítsenek az épület tetejére, így ez a klímarendszer áramigényének nagy részét képes megtermelni nyáron, ami hozzájárul a fenntartási költségek jelentős csökkentéséhez. A rendszer fűtési funkcióval is rendelkezik, így télen használható előfűtésre is, és ha ebben az időszakban nincsenek vendégek, képes a hőmérséklet szabályozására is. A használathoz teljesítménynövelést kért a fenntartó az áramszolgáltatótól, mert az új rendszer működéséhez a jelenleginél jóval nagyobb teljesítményre van szükség. A szolgáltató a járványhelyzet elmúltával tudja teljesíteni a kérést.

Tóth János elmondta, hogy a Találkozások Háza alternatívaként szolgált volna az idősotthon lakóinak elkülönítésére is abban az esetben, ha ott megjelent volna a koronavírus-járvány, de erre az otthon dolgozóinak áldozatos munkája eredményeképp ez idáig nem volt szükség.

A polgármester arról is tájékoztatta lapunkat, hogy jól halad a Holt-Tisza rehabilitációja is. Az egyes, a hármas és a négyes holtágak kotrását jövő áprilisban fejezi be a város, a kettes holtágon ezt már korábban, önerőből elvégezte az önkormányzat. Huszonegymillió forintot biztosított az önkormányzat a beruházásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában