kunadacs

2020.05.29. 14:00

Javul az életminőség a kistelepüléseken

Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa csütörtökön Kunadacson ismerkedett azokkal a fejlesztésekkel, melyek a Magyar Falu Program keretében valósultak meg.

Tapodi Kálmán

Farkas Ildikó polgármester mutatta be a települést és a Magyar Falu Program keretében megvalósult fejlesztéseket Gyopáros Alpár kormánybiztosnak és Salacz László országgyűlési képviselőnek.

Forrás: Petőfi Népe

– Javaslom a polgármester asszonynak, hogy pályázzanak a művelődési ház külsőjének felújítására is – tanácsolta a megérkezését követően Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa Kunadacson. A jó szándékú tanács mellé járt az elismerés is a falut vezető Farkas Ildikónak, aki beszámolt a másfél ezres település mindennapjairól, közöttük a sikeresen működő, önkormányzati alapítású nonprofit kft. működéséről, ami paprikatermesztésben komoly eredményeket ért el az elmúlt kilenc év során.

– A Magyar Falu Program lényege, hogy olyan életminőséget javító intézkedéseket támogasson a kormány, amely arra ösztönzi a helyben élőket, az itt születetteket, hogy maradjanak helyben. A program révén javul az életminőség, működnek az intézmények, megújul az óvoda, az orvosi rendelő, javulnak az utak. A falusi CSOK keretében pedig a kormány komoly támogatást kínál lakhatási célokra – mondta el Gyopáros Alpár, aki a kunadacsi fejlesztések közül a művelődési házban elvégzett munkákat tekintette meg.

Farkas Ildikó elmondta: ráfért már a kultúrházra ez a korszerűsítés, hiszen közel ötven éves az volt az ottani fűtési rendszer, az újtól pedig komoly megtakarításokat remélnek. Az épület tetőzetére is ráférne már a felújítás, amire szintén nyerhetnek támogatást a Magyar Falu Program céltámogatásaiból. A polgármester asszony hozzátette: a könyvtár melletti játszóteret is szeretnék megújítani pályázati forrásból.

Gyopáros Alpár közölte: a falusi CSOK keretében gyermekvállalástól függően akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető használt lakóingatlan vásárlására és egyidejű korszerűsítésére vagy 5 millió forint a meglévő otthon felújítására. A falusi CSOK elindítása óta eltelt 8 hónap alatt a támogatást 10 ezer, kistelepülésen élő család igényelte,mindösszesen 50 milliárd forint értékben. Mint hozzátette: 2020. január 1-től a falusi CSOK-ban érintett településeken további lehetőség az áfa visszatérítési támogatás igénylése.

A program másik alprogramjaként tavaly és az idei évben összesen 100 milliárd forint értékben, 800 km alacsonyabb rendű útszakaszt is felújítanak. A Kecskemét-Kerekegyháza-Szabadszállás összekötő út korszerűsítésének egyik érintett települése Kunadacs.

Farkas Ildikó polgármester mutatta be a települést és a Magyar Falu Program keretében megvalósult fejlesztéseket Gyopáros Alpár kormánybiztosnak és Salacz László országgyűlési képviselőnek.
Fotó: Petőfi Népe

Salacz László, a térség országgyűlési képviselője elmondta: nagyon szoros kapcsolatot tart a kistelepülések vezetőivel és kéréseiket összegezve alakul ki a Magyar Falu Programba beadandó pályázatok tervezete. – A program pályázatai szerencsére nem olyan bonyolultak, mint az uniós pályázatok, így azokat a települések maguk is meg tudják oldani. Többnyire olyan dolgokra pályáznak, amire a legnagyobb szükség van, melyek megvalósításához fontosak ezek az általában 5-15 millió forintos támogatások – nyilatkozta Salacz László, aki hozzátette: ügyeltek arra, hogy régióban minden kistelepülésre jusson segítség.

Járdát építettek és a rendelőben is korszerűbb lesz a fűtés

Kunadacs a Magyar Falu Program keretéből eddig összesen 22,6 millió forint támogatást nyert. A közösségi színtér és könyvtár mellett, 6,5 milliót nyertek az orvosi rendelő fűtéskorszerűsítésére, festésére és új eszközökkel történő ellátására. Járdaépítésre 4,9 milliót kaptak, amiből 519 négyzetméter járda újulhatott meg a Petőfi és a Kossuth utcákban. A falu egy sportpark építésére is sikerrel pályázott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában