ellenőrzés

2020.05.19. 12:54

Csökkenteni szeretnék a balesetek számát Kalocsán

Három napon át ellenőrizték a rendőrök a legveszélyesebb gyalogátkelőhelyeket Kalocsán.

Gábor János

A figyelmetlenség és a türelmetlenség okozza a legtöbb balesetet

Forrás: PN

A tapasztalatok szerint a figyelmetlen járókelők és a türelmetlen sofőrök okozzák a legtöbb balesetet a kalocsai gyalogátkelőhelyeknél – erre jutott a múlt héten háromnapos ellenőrzést lebonyolító Kalocsai Rendőrkapitányság. Az Országos Rendőr-főkapitányság által meghirdetett Zebra terv elnevezésű akció során olyan gyalogátkelőhelyeket ellenőriztek, amelyeknél túl sok baleset történik. – A fő ellenőrzési szempont a gyalogosok, mint a legvédtelenebb közlekedők védelme, ezért a gyalogátkelőhelyeknél a forgalmat kiemelten ellenőriztük ebben a három napban – nyilatkozta Rideg Gábor.

A közlekedésrendészeti osztály vezetője hangsúlyozta: az akciótól függetlenül is rendszeresen figyelik a baleseti gócpontnak számító zebrákat a városban, de most a szokottnál jóval több rendőrt vezényeltek ki a helyszínekre. – A kijelölt gyalogátkelőknél a szabálytalan előzésekkel és az elsőbbségadás elmulasztásával szemben léptünk fel leginkább – mutatott rá Rideg Gábor, majd hozzátette: több helyszínt jelöltek ki a városban, ahol kamerával és megállítópontokkal végeztek ellenőrzést: dolgoztak a rendőrkapitányság közelében lévő Kígyó utca sarkán, a Kossuth Lajos és a Kubinszky utcák találkozásánál, valamint a Búzapiac tér átkelőinél. Mind közül azonban nem a centrumban található zebrákkal volt a legnagyobb baj, mondta. – Nagyon veszélyes a Bátyai út és a Meszesi út sarkán lévő gyalogátkelőhely – ez az 51-es főutat szeli át –, ahol idén már kettő súlyos baleset történt – emelte ki.

Az osztályvezető úgy véli, a legtöbb gondot a járókelők figyelmetlensége okozza. Gyakran sodorják magukat veszélybe az okostelefonok nyomkodásával, illetve a fülhallgatók használatával, amivel nemcsak az utca zaját zárják ki, de a figyelmeztető hangokat is.

Mint Rideg Gábor mondta, a járművezetők is ugyanúgy követnek el hibákat. Ezekben az esetekben elsősorban a rosszul felmért távolság, a türelmetlenség és a nem teljes szélességben biztosított elsőbbségadás vezet balesetekhez.

A figyelmetlenség és a türelmetlenség okozza a legtöbb balesetet
Fotó: PN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában