FÜLÖPHÁZA

2020.05.25. 09:52

Árvalányhaj túrán jártak a nemzeti parkban

Májusban csodálatos árvalányhajtenger borítja be a Fülöpházi buckavidéket. Itt nyílik a kék szamárkenyér, és a kis termetű félcserje, a naprózsa is. A Kiskunsági Nemzeti Park, Naprózsa Erdei Iskolája parkolójában gyűltek össze a túrázni vágyók szombat reggel, hogy Gilly Zsolt vezetésével, a mintegy öt kilométeres túra során megtekintsék a fokozottan védett, egyébként csak engedéllyel látogatható, futóhomokkal borított mozgó buckákat is.

PN

A túrázók Gilly Zsolt vezetésével tették meg a mintegy öt kilométeres távot

Forrás: PN

A Naprózsa Erdei Iskolában több évtizede folyó magas szintű környezeti nevelési tevékenységet 2000-ben Enikő-díjjal jutalmazta a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Szövetsége – számol be róla honlapján a megyei önkormányzat.

Az Európai Nemzeti Parkok Szövetsége (EUROPARC) kezdeményezésére 1999. óta május 24-én ünnepelik az európai nemzeti parkok napját. Az első európai nemzeti parkok Svédországban alakultak 1909-ben, mikor is egyszerre kilenc parkot alapítottak.

A természeti erőforrások fennmaradása érdekében az európai összefogás jegyében 1973-ban megalakult az EUROPARC, amely 40 ország 400-nál is több védett területéért felelős. A szervezet közös akcióprogramok kidolgozására, tapasztalatcserére ösztönzi a tagokat, annak érdekében, hogy hathatós eredményeket tudjanak elérni a természet védelmében.

Az EUROPARC kezdeményezésére idén a nemzeti parkok egészségmegőrző szerepe került a figyelem középpontjába, ami igen aktuális kérdéssé vált most a világban. Az idén 45 éves Kiskunsági Nemzeti Park is arra kéri látogatóit, csatlakozzanak az európai nemzeti parkok napjához.

A túrázók Gilly Zsolt vezetésével tették meg a mintegy öt kilométeres távot
Fotó: PN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában