siker

2020.05.17. 15:30

A kecskeméti szakács Norvégiában főzött Bill Gatesnek és Sir Elton Johnnak

Aki egyszer megtalálja a számára tökéletes szakmát, talán soha nem is akarja elengedni. Különösen akkor, ha folyamatos sikerek kísérik az útját. Fazekas Tamással, a Norvégiát és sok más országot megjárt kecskeméti szakáccsal beszélgettünk.

Morva Daniella

– Hosszú évek óta dolgozol szakácsként. Hogy és hol kezdődött ez a szerelem?

– Ha a tanulóéveket is beleszámoljuk, akkor 1995 óta dolgozom konyhán. Emlékszem, hogy nyolcadik osztályos koromban, a pályaválasztási kérdőív kitöltése után cukrásznak jelentkeztem a Széchenyi István Vendéglátóipari Szakközépiskolába, csak másodikként jelöltem a szakács szakmát. A felvételi után izgatottan várakoztam a folyosón, reménykedve a jó eredményben. Ekkor lépett oda hozzám a későbbi konyhafőnököm, Nagy Tibor, aki határozott céllal érkezett. Tudni szerette volna, hogy én vagyok-e az a bizonyos Fazekas Tamás, és ha igen, lenne-e kedvem az Aranyhomok Szállodában dolgozni szakácstanulóként? Gondolkodás nélkül igent mondtam. Így kezdődött a pályafutásom. Mondanom sem kell: az első napomon még a párolt rizst sem tudtam elkészíteni, szó szerint: fogalmam sem volt, hogyan kezdjek hozzá.

A szakmunkásvizsga után hogy folytatódott az életed, a karriered?

– A vizsga után kilenc hónap katonaság következett, később pedig kisebb éttermekben kaptam lehetőséget arra, hogy kipróbáljam magam. Ezt öt év kereskedelmi kitérő követte.

Tamás 1995 óta dolgozik konyhán

Hosszú évekig dolgoztál külföldön. Elárulnád, hogy pontosan hol?

– 2005 augusztusában Angliában kaptam munkát, ahol másfél évet töltöttem el. Rengeteg tapasztalatot szereztem szakmailag és a nyelvet is elsajátítottam. Ezt követően nyolc hónapot dolgoztam Dániában, Vejlében. De a valódi csoda csak ezután következett. 2007 áprilisában az egyik legnagyobb álmom vált valóra azzal, hogy Norvégiában kaptam munkát a Bølgen og Moi kristiansandi éttermében.

Miért pont Norvégia volt az álomhely?

– Mindig is északra húzott a szívem, egyszerűen azt éreztem: ott a helyem. Érdekelt a skandináv mitológia, a nyelv, az emberek, a kultúra, a meseszép tájak, az ottani ételek, egyszóval: minden. Nem elhanyagolható szempont ugyanakkor, hogy imádom a hideget, az esőt, a ködös reggeleket, van valami egészen varázslatos az ottani időjárásban.

Mesélj egy kicsit erről a testhezálló, csodás lehetőségről!

– Szerencsére rövidesen sikerült beilleszkednem és megtanultam a nyelvüket is. Szeretem a norvég embereket, kiváltképp a gondolkodásukat, életvitelüket. Két év után megkaptam a Bølgen og Moi Sør Arena vezetését, amit imádtam, 2016-ban azonban visszakerültem a tengerparti éttermükbe, a Fiskebrygga-ra. A Norvégiában eltöltött tizenhárom év alatt dolgoztam a cég számos éttermében: Sandvikában, Briskeby-ben, Skigaardenben és Kvinesdalban. Rengeteget tanultam, csodálatos embereket ismertem meg és fantasztikus kollégáim voltak. Leírhatatlanok az érzelmeim a vikingek és a sarki fény hazájában eltöltött tizenhárom évemről.

Nem mindennapi ételek készültek a norvég étteremben

Volt bárki, aki inspirált a kint eltöltött évek alatt?

– Inspirációt és motivációt főként Trond Moiból, Stian Tunglandből és Magnus Janssonból merítettem, de nem csak tőlük tanultam rengeteget szakmai téren, hanem a volt kollégáimtól és a kint megismert emberektől is.

Biztos rengeteg különleges történeted van, ami Norvégiához köthető. Melyek számodra a legkedvesebbek?

– Étel tekintetében mindenképpen a különlegességek, amiket elkészítettem, többek között: bálna, rája, angolna, kagylók, rákok, homár és persze mindenféle hal. Nem mindennapi történet az sem, hogy főztem többek között Sir Elton Johnnak, Nelly Furdatonak, Jason Derulonak, Bill Gatesnek, a norvég királynőnek, Norvégia számos profi futballistájának és számtalan híres norvégiainak.

Különleges ételek elkészítéséből nem volt hiány

Beavattad a norvégokat a magyar konyha rejtelmeibe is?

– Természetesen, számos magyar ételt készítettem a kintlétem alatt, például brassóit, pacalt, zserbót, somlóit és marhapörköltet.

Mikor és miért hagytad magad mögött az álommunkahelyet?

– Január közepén költöztem haza, a koronavírus kissé keresztülhúzta a számításaimat, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül.

Tartod esetleg a kapcsolatot az ott élőkkel? Milyen most Norvégiában a helyzet?

– Folyamatosan tartom a kapcsolatot a volt kollégáimmal és az ottani magyar barátaimmal. A vírushelyzet Norvégiában szerencsére nem annyira súlyos, alacsony a halálozási arány, de a járvány negatív hatásait természetesen ők is megérzik.

Hogy viseled a járványhelyzetet?

– A mindennapjaimat jelenleg a sport tölti ki: futás, séta, biciklizés. Talán nem meglepő, de sokat sütök-főzök, és igyekszem a megfelelő körülmények között a barátaimmal is tartalmas időt eltölteni.

Az éttermek megnyitásával rögtön munkába álltál?

– Egyelőre keresgélek. Még nincs konkrét elképzelésem a továbbiakról, de lassan kezd körvonalazódni a helyzet.

Mi a tanácsod a jövő szakácsainak?

– Egyszerű: kreativitás, aktív munkavégzés és a szakma iránti szeretet.

Mi a homár?
Wow!
Kagylózz csak ide...
Tamásnak élete álma vált valóra azzal, hogy Norvégiában kapott állást
A kecskeméti szakács a Bølgen og Moi Sør Arena vezetőjeként is helytállt
Tamás tizenhárom évet töltött Norvégiában

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában