természet

2020.04.10. 13:52

Virágba borult a halasi vasútállomás

Nem arról van szó, hogy az utóbbi hetekben megcsappant a személyi forgalom és a MÁV szorgos kezű dolgozói unalmukban virágokkal ültették tele a vasútállomást, hanem arról, hogy a természet szó szerint teret hódított magának a vágányok között.

Pozsgai Ákos

Forrás: Pozsgai Ákos

Fotó:

Sárga szőnyegként borítja be az állomás területének nagy részét a vesszős aggófű, amelyet Dél-Afrikában fedeztek fel és alig több mint 10 éve megtalálható Magyarországon is. A 6-7 centiméter hosszú lándzsás leveleivel és 2 centiméter átmérőjű citromsárga virágaival késő őszig díszíti a természetet.

Fotó: Pozsgai Ákos

Dekoratív növény, sokan gyűjtik és viszik haza, azonban a szakemberek szerint vigyázni kell vele, mert mérgező! A szakirodalom azt írja róla, hogy Dél-Afrikából a gyapjú importálással került Európába a növény magja, ami széllel nagyon gyorsan elterjedt és könnyen csírázva telepedett le a műveletlen területeken. A vágányok közt bizonyára az elmaradt gyomirtásnak köszönhetően szaporodott el ennyire. Mindenesetre az utasok, de még a vasút dolgozói is szívesen gyönyörködnek a hullámzó sárga virág tengerben.

Fotó: Pozsgai Ákos
Fotó: Pozsgai Ákos
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában