Házhoz viszik az olvasnivalót a könyvtárosok Szabadszálláson

A koronavírus-járvány miatti kényszerű zárvatartás ellenére is aktív munka folyik a szabadszállási könyvtárban. A beiratkozott olvasók házhoz kérhetik a kikölcsönzött könyveket.

Gulyás Sándor

Az olvasók örömmel fogadták az új szolgáltatást

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

– Amikor megtudtuk, hogy március közepétől nem fogadhatjuk olvasóinkat, azonnal tervet dolgoztunk ki, hogy melyek azok a munkák, amik kivitelezhetőek az újranyitásig. Ilyen volt például az állományapasztás, más néven a selejtezés lebonyolítása, a dokumentumok javítása, jelzetek pótlása, de ilyen a leltár is. A munkafolyamatot összekapcsoltuk a dokumentumok takarításával, fertőtlenítésével, ami több mint tizenegyezer dokumentumot jelent – mondta el hírportálunk érdeklődésére Vass Roland, a könyvtár vezetője.

Az intézményben bevezették a tanulássegítő szolgáltatást, lehetőséget biztosítva az oktatási segédanyagokhoz való hozzáféréshez. Megkezdődött a régi szekrények mélyén szunnyadó fényképek digitalizálása, melyeket a könyvtár közösségi oldalán tesznek közzé.

– A legnagyobb vállalásunk az április második felében meghirdetett Házhoz megy a könyvtáros szolgáltatás, melynek lényege, hogy a beiratkozott olvasóink házhoz kérhetik kikölcsönzött könyveiket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya nem javasolta, hogy a könyveket előre összekészítés után az ügyfelek részére a könyvtár bejáratánál átadjuk, viszont a kiszállítást igen. Az igényeket elérhetőségeinken minden hét csütörtökig adhatják le az érdeklődők, amiket péntekenként igyekszünk teljesíteni. Nagy segítségünkre vannak az online felületek, hiszen már most látjuk, hogy egy-egy rendelés összeállítása, a folyamatos párbeszéd az olvasóval több időt vesz igénybe, mint a zárás előtti személyes segítségnyújtás – hangsúlyozta Vass Roland.

Az olvasók örömmel fogadták az új szolgáltatást
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

Az intézmény a járványügyi előírásokat maximálisan betartva igyekszik kiszolgálni az igényeket, az eddigi visszajelzések alapján sikerrel.

– Kis könyvtár vagyunk, mindössze ketten dolgozunk az intézményben, de hiszem, hogy kicsiként is lehet nagyként viselkedni. A szándék részünkről mindenesetre megvan hozzá – mondta végül a könyvtár vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában