KECSKEMÉT

2020.04.03. 14:00

Ebben a nehéz helyzetben is lehet pozitív a szülésélmény

Online formában továbbra is számíthatnak a kismamák Néma Attiláné Ella dúla és szülésfelkészítő szakmai tapasztalatára. Csoportos interaktív foglalkozások és egyéni beszélgetések során segíti a várandósokat, hogy ebben a nehéz helyzetben is minél örömtelibb legyen a szülésélményük, ünnep legyen a babájuk érkezése.

Sebestyén Hajnalka

Némáné Ella dúla online segíti a kismamákat a szülésfelkészítésben

Forrás: Petőfi Népe

– A járványhelyzet kihirdetése után szinte azonnal áttért az online formára. Könnyen ment?

– Pár pillanatig elgondolkoztam azon, hogy kiveszek egy-két hónap szabadságot, de úgy éreztem, éppen most még nagyobb szükség van arra a szemléletre, amit képviselek. A Kecskeméttől távolabb élőknek korábban is tartottam online konzultációkat, így nem volt új számomra, hogy a kismamákkal az interneten tartsam a kapcsolatot. Annyiban változott a dolog, hogy most már mindenkivel így kommunikálok, és a csoportos foglalkozások is online működnek.

– Mennyire tud interaktív lenni a kapcsolattartás?

– A messengeren levelezünk vagy videótelefonálunk, a zoom programon keresztül pedig csoportos tanfolyamokat is tudok tartani. Én is látom őket, bárki kérdezhet közben, és a gyakorlatokat is jól meg tudom így tanítani. Először úgy gondoltam, hogy biztosan zavaró lesz a távolság, és jobban elfáradunk, de magam is csodálkoztam, hogy a párok azt mondták: az online formának még előnyei is vannak. A saját otthonuk intimitása még hozzá is tett a pozitív hangulathoz.

– Milyen témakörökben tud segít­séget nyújtani?

– A szülésfelkészítést, babamasszázs-tanfolyamot továbbra is viszem. Információnyújtással, természetes, fájdalomcsillapító technikákkal, és érzelmi téren segítek felkészülni a kismamáknak, hogy a szülés pozitív élmény legyen számukra, valamint megkeresnek egyéni beszélgetésre, akár a szülésélmény feldolgozása miatt is.

– Hogyan zajlik most a csoportos szülésfelkészítés?

– Most szombaton is tartok egy online csoportnak foglalkozást, erre előre be kell jelentkezni. Aktuálisan szó esik a vírushelyzetről is, hogy hogyan tudnak jól alkalmazkodni a nehezített körülményekhez.

– Mondana példát a változásokra?

– A szülés egy intenzív élmény lesz mindenképpen, fizikálisan és lelkileg is. Ráadásul most mindehhez hozzájön ez a mindenki számára új és nehéz helyzet a járvány miatt. Csak egy pici példa: a szülés során várhatón a kórházi dolgozók, orvosok is magasabb védettséget jelentő ruhákban lesznek, ami már önmagában kicsit ijesztő lehet, de segít, ha ezt pozitívnak értékeljük, hiszen az anya és a baba egészsége érdekében történik. A szakszerű ellátást ugyanúgy garantálni fogják, ebben biztos vagyok. Vannak kórházak, ahol az apákat beengedik, de ez is változhat a következő napokban-hetekben. Úgy vélem, eljöhet az a helyzet, amikor a résztvevők minimalizálása észszerű, akár a választott orvos, szülésznő sem mehet be, csak saját ügyeleti idejében.

– Ön szerint ebben az extrém helyzetben is lehet pozitív a szülés­élmény?

– Mindenképpen, de ehhez még inkább érdemes jól felkészülni. Dúlaként az a dolgom, hogy ebben segítsem a kismamákat. Sajnos a szülés könnyen lesz negatív, akár traumatikus élmény, ezért nem érdemes a véletlenre bízni! A pozitív szülésélményt egyszerű eszközökkel segíthetjük. Célom, hogy reális és egyben pozitív szemléletet adják át. Olyan technikákat tanítok meg nekik, melyek segítik, hogy lehetőleg nyugodtak maradjanak a váratlan pillanatokban is, és megfelelő döntést tudjanak hozni egy-egy szituációban. Jólinformáltságuk, lelki felkészítésük mind-mind hozzájárulhat, hogy még ebben az extrém helyzetben is ünnepként éljék meg gyermekük szüle­tését.

– Dúlaként ön sem vehet részt most a szüléseken?

– Az utóbbi évek családbarát intézkedései során ez már a legtöbb kórházban elfogadott lett, hogy az apa szülőtárs, így ott a helye, ha anyával így döntenek, a dúla pedig mint professzionális támogató mindkettőjüket segíti, így az anyát ketten is kísérhetik. Az operatív törzs most egy főre szűkítette a kísérők számát, nevesíti, hogy apa vagy dúla lehet bent. Úgy vélem, ez a dúlaság, mint segítő hivatás elismerése. Ugyanakkor most fontosabbnak tartom, hogy ez a személy az apa legyen, ha ő egyébként is bent lenne. Én a fent említett felkészüléssel segítek most, és telefonon bármikor rendelkezésükre állok. Ez elegendő, hiszen már korábban megtanítom az anyáknak és apáknak a különböző fájdalomcsillapító technikákat, a relaxációt és a bizalomépítő kommunikációt a kórházi dolgozókkal. Így nem lesznek kiszolgáltatott helyzetben akkor sem, ha új számukra a szülés folyamata, a szülészeti osztály protokollja.

Némáné Ella dúla online segíti a kismamákat a szülésfelkészítésben
Fotó: Petőfi Népe

– Sokan ragaszkodnának az apás szüléshez. Mit tanácsol az anyukáknak, ha ezt az általuk választott kórházban nem engedélyezik?

– Ez nehezített terep lesz az anyának és a családnak is, éppen ezért készüljenek fel több variációra. Ha nem lehet ott az apa személyesen, akkor is alakítsák ki a maximális jelenlét lehetőségeit. Fontos, hogy konkrétan a szülés előtt érdeklődjenek az adott kórházban az aktuális helyzetről, ne ott lepődjenek meg. Érzelmileg és fizikálisan is fel lehet készülni gyors, instant önsegítő technikákkal. A szülésbe bele van kódolva a sikerélmény, most még inkább növekedhet egy anya önbizalma, önértékelése. Biztos vagyok benne, hogy meg fogja tapasztalni, többre képes, mint ahogyan eddig gondolta. Ez ennek a helyzetnek a gyümölcse lehet.

– Ön szerint egy ügyeletes orvos iránt is lehet ugyanolyan a bizalom?

– Biztos vagyok benne, hogy az egészségügyi szakszemélyzet ugyanolyan szinten garantálja a biztonságot, mint eddig, ez mindig az első. Az anyák éppen az érzelmi oldal miatt választanak orvost és szülésznőt, ezt most sokan nehezen engedik el. Erre is készüljenek az anyák tudatosan, a bizalom jót tesz a szülés fizikai folyamatának is, gyorsan ki lehet és kell is alakítani az ügyeletesekkel is. A stresszcsökkentés fontos, mivel a szorongás akadályozza a természetes oxitocin áramlását. A szülés nehezebben indulhat be, nehezebben nyílik ki a méhszáj. Izgalmas szakmai kérdés, hogy a következő hónapban vajon nő vagy csökken a császármetszés aránya.

– Az ön által vezetett TANDEM Kapcsolatműhely évek óta sikeresen vitte a Babaváró kedd esték sorozatot a Hírös Agórában. Ez is folytatódik online?

– Igen, ezt is online formában folytatjuk díjmentesen. Létrehoztam egy új Facebook-csoportot Szülés szívvel-lélekkel vírushelyzetben is címmel, ahová hasznos anyagokat teszünk fel és interjúkat is készítek a témákban jártas szakemberekkel, akiknek nagyra becsü­löm a munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában