természetvédelem

2020.03.20. 07:00

Zoltán, a jeladós gemenci fekete gólya is megérkezett

2020. március 18-án Zoltán gólya 2017 óta használt fészkén álló madárról készített fotókat Mórocz Attila, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) természetvédelmi őre. A jól olvasható színes gyűrű kód (5365) alapján a madár beazonosítása sikerült, Zoltánról a jeladós gólyáról van szó!

baon.hu

Forrás: Mórocz Attila

Fotó: DDNP

Zoltánt, a fekete gólyát 2016. június 23-án jelölték meg a Gemenci erdőben. A jeladók által gyűjtött információk feldolgozása a Gemenc Zrt. számára fontos cél, hiszen így a fokozottan védett fekete gólyák életmódját minél jobban meg tudják ismerni. Ezzel a technológiával olyan helyeken is követhető a madarak útja, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges.

A szakemberek nem tudják, hogy Zoltán elveszítette a jeladóját, vagy a hátán van, csak nem működik, hiszen ez Mórocz Attila fotóján nem látszik, de az elkövetkezendő időszakban próbálják kideríteni.

„Zoltán az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amelyik úgy járta már meg többször Afrikát, hogy pontos információink vannak vonulásának minden napjáról, amely adatokat a Gemenc Zrt. hivatalos weblapján meg lehetett ismerni, vonulását nyomon lehetett követni. Idén viszont nem érkeztek meg az adatok. A madárra 2015. június 23-án rögzítették a GPS-jeladót a Gemenci erdőben. Egy évben az őszi és a tavaszi vonulása alatt közel 13 000 km-es utat tesz meg.” – írja az Ökoturisztikai Központ Gemenc.

Akik követik a gemenci eseményeket, tudják, hogy Zoltán 2019 egyik legsikeresebben költő fekete gólyája volt, ugyanis párjával együtt három fiókát neveltek fel. Ez azért is nagy szó, mert a tavalyi év a legtöbb gemenci fekete gólyának nehéz volt a kedvezőtlen időjárás és a rossz időpontban érkező dunai áradás miatt. Sok fészekben pusztultak el a fiókák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában