öröm

2020.03.31. 15:36

Visszatért Kocsérra Kázmér, a gólya

Kicsit késett, de hétfőn visszatért fészkébe Kázmér, a kocséri gólya. Párját, Kelepkét még várják.

Horváth Péter

Forrás: Kocsér Községi Gólyakamera

Már aggódtak a kocsériak és a Kocsér Községi Gólyakamera közösségi oldal követői, hogy hol késnek a település szeretett gólyái, hiszen az év ezen szakában rendszerint már visszatér fészkébe Kázmér és Kelepke, a kocséri gólyapár, sőt előfordult, hogy ekkor már tojás is volt a fészekben. Végre fellélegezhettek az aggódók, a folyamatosan közvetítő webkamera tanúsága szerint hétfőn egyikük elfoglalta helyét a Gábor Áron Általános Iskola udvarán felállított fészekben.

Gévai Imre tagintézményvezető elmondta, hogy a gólyapár tagjai ugyan nincsenek meggyűrűzve, így teljes bizonyossággal semmi nem jelenthető ki az érkezett gólya személyazonosságát illetően, de jó eséllyel Kázmér tért vissza, hiszen megmaradt a fészekben, láthatóan igen otthonosan érzi magát benne és ott is éjszakázott. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint először a hím tér vissza a közös otthonba, néhány nappal később követi a tojó, így Kelepke érkezése is várható.

Egyébként már március közepén is meglátogatta a fészket egy gólya, de rövid terepszemle után távozott és azóta sem tért vissza. A gólyapárt felújított ház várta, mert távollétükben március 16-án dr. Nagy Tiborné koordinálásával és Hriangyel Csaba polgármester támogatásával Barczi Norbert és Szabó István megtisztította a gólyafészket a benne felgyűlt szeméttől. A munkálatokhoz Barczi László a kosaras emelőt, Márton Vald András madárvédő pedig a szakértelmet biztosította.

A gólyakamera dr. Nagy Tiborné Magdika gólyamama, az iskola munkatársának kezdeményezése nyomán 2015 márciusa óta közvetíti Kázmér És Kelepke fiókaneveléstől színes mindennapjait. A közvetítésnek több mint háromezer követője van szerte a világban, Lengyelországtól Amerikáig figyelemmel kísérik a gólyacsalád életét.

Fotó: Kocsér Községi Gólyakamera

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában