Testületi ülés

2020.03.02. 17:30

Kismértékű emelést fogadott el a kalocsai képviselő-testület

Drágulnak a gyermekjóléti szolgáltatások Kalocsán, de csak enyhe áremelkedésre bólintottak rá a városatyák.

Gábor János

A képviselő-testület megszavazta a gyermekjóléti szolgáltatások árának emelését

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A képviselő-testü­let csütörtöki ülésén eldőlt: a gyermekétkeztetés díjai öt százalékkal emelkednek, amit a vonatkozó előterjesztés a beszerzési és nyersanyagárak, valamint a garantált bérminimum növekedésével indokol. Ez a rendeletmódosítás a gyakorlatban – minden bölcsődés, óvodás és iskolás gyermek után – mindössze napi 15–20 forintos emelkedést jelent, míg egy kollégistánál 35 forintosat, de utóbbi számára napi öt étkezést kell biztosítani.

A napirend kapcsán előkerültek a különböző kedvezményekre jogosultakkal kapcsolatos statisztikák, amelyek arra engednek következtetni, hogy minél fiatalabb gyermeket nevelnek a családok, annál rosszabb anyagi helyzetben vannak. Amíg a kalocsai középiskolások és a kollégisták 63 százaléka semmilyen kedvezményre nem jogosult, addig ugyanez szinte csak minden tizedik óvodásról mondható el.

– Az általános iskolákra vonatkozóan az étkezést igénybe vevő tanulók közül csupán 48,6 százalék fizet teljes áron térítési díjat, 22,7 százalékuk részesül 50 százalékos, 28,7 százalékuk pedig teljes körű kedvezményben, nyilván a család anyagi körülményei alapján, ami önkéntes bevallás alapján történik – sorolta az adatokat dr. Filvig Géza. A polgármester azt akarta szemléltetni, hogy az összes általános iskolás gyereknek kevesebb mint fele után fizetnek a szülők teljes árat az étkezésért. A fiatalabb korosztályok statisztikáit vizsgálva ezek a számok jelentősen megugranak, mutatott rá.

A képviselő-testület megszavazta a gyermekjóléti szolgáltatások árának emelését
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Amelyik szám különösen szembetűnő, az az óvodákra vonatkozik. Az óvodákba járó gyerekek szülei olyan anyagi körülmények között élnek, hogy a gyerekek csupán 12,6 százalékának fizetnek teljes összegű térítést, 87,4 százalékuk tehát különböző jogcímen mentesül a díjak fizetése alól – fűzte hozzá, megjegyezve: „beszédesek ezek a számok”, amelyek a kalocsai kisgyermekes családok anyagi helyzetéről árulkodnak. A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény egyébként havi 13.940 adag ételt készít a napközis és menzás általános iskolásoknak, illetve 2540-et a középiskolásoknak.

Bölcsődei költségtérítések

Ugyancsak megtárgyalta a képviselő-testület a bölcsődei költségtérítések változásait. Bár a szociális rászorultság alapján működtetett intézményben gondozási díjat továbbra sem kell fizetni, az időszakos gyermekfelügyeletért (ami nem kötelező alapellátási feladat) már óradíjat számolnak fel. Ennek teljes összege – jogszabály szerint és messze a magánszféra árai alatt – 706 forint. Ebből a szülőknek 300 forintot kellett állni eddig, de április 1-től, tízszázalékos emelés után, már 330-at kell. A fennmaradó 376 forintot a városi költségvetésből finanszírozzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában