koch csaba

2020.03.07. 13:40

Ismét bemutatkoztak a Bajai Hegyközség borversenyén a térség borászai

Szerdán tartották a Bajai Hegyközség borversenyét, ahová tíz termelő 79 mintával érkezett. Koch Csaba, Az év bortermelőjévé választott szakember szerint az egész borvidék számára lehetőséget teremt a díj.

Kubatovics Tamás

Rendszeres a párbeszéd a szakma művelői között, ennek eredménye a versenyeken is érzékelhető

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

Évről évre szebbek és jobbak az itt készült borok, a versenyhelyzetben fejlődnek a pincészetek, mert fejlődniük kell a talpon maradáshoz – értékelte Koch Csaba elnök a Bajai Hegyközség borversenyén a térség borászatainak teljesítményét. Az Év Bortermelője címmel decemberben díjazott szakembert a Magyar Bor Akadémia részesítette elismerésben több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért.

A szerdai, bajai borversenyre tíz termelő 79 mintával nevezett, ez a piac koncentrációját mutatja. Koch Csaba úgy látja, a kistermelői létszám tovább csökken. Ennek egyik oka, hogy a mezőgazdaságban az otthon termelés megszűnőben van, például faluhelyen is egyre kevesebb háznál tartanak disznót, termesztenek zöldséget. Évszázadosnak mondható hagyomány szerint sok kistermelő magának, családjának készített bort, ez változik, maradnak azok a szőlészek, akik üzleti alapon, gazdasági megfontolásból termelnek, náluk pedig létfontosságú a gazdaságos üzemméret, ami a koncentrációt erősíti.

– Ilyen átalakulással hány családnak biztosíthat megélhetést a Bajai Hegyközség ötszáz hektáros területe Dávodtól Sükösdig, Bajától Borotáig? – kérdeztük az elnöktől.

– Nagy a szórás, mert vannak a csak szőlőtermesztéssel foglalkozók és a borkészítők, nagy átlagot vonva talán tíz hektárból egy család meg tud élni. Persze, ez bonyolultabb kérdés, ha a saját példámat veszem, akkor a 150 hektáros birtok negyven családnak ad jövedelmet, de ehhez magasan feldolgozott végtermék szükséges, mint például a jó áron értékesíthető palackos bor vagy éppen a nagy munkaigényű pezsgő. Egy jól gépesített tíz hektár jóval kisebb átlaglétszámmal is üzemeltethető – összegzett Koch Csaba.

– Milyen jövőt lát a borvidék pincefalvai előtt?

– Azt gondolom, maradnak és szépen fejlődnek, jelentős beruházások voltak, vannak. Főleg fiatalabbak vágnak bele, de nem a maguknak bort készítőkről van már szó. Másik irány a hobbiborászoké, akik vendégházként, találkozóhelyként üzemeltetnek pincéket. A több mint ezer hajósi pince közel fele azért szépült meg, mert sokan a hétvégéket, kisebb ünnepeket ott szeretik tölteni. Mindig vannak lelkes fiatalok, akik próbálkoznak. A borvidéken azt érzem, hogy a termelői létszám csökkenésével egyidejűleg egyre profibbak a fiatalok Hajóson, Nemesnádudvaron és Császártöltésen. Van egyfajta generációváltás is, jönnek azok, akik új szemlélettel dolgoznak, nyitottak a világra, érdeklődnek és jelentős szakmai előrelépést produkálnak. Optimista vagyok az Év Bortermelője díj elnyerése miatt is. Többes számot használok, hiszen a kollégáimmal együtt dolgozva érdemeltük ki az elismerést, ami pluszfigyelmet hozhat a Hajós-Bajai borvidéknek. Hozzáteszem: a borvidékek feléről még nem választottak erre a díjra borászt – mondta.

– Távolabbról nézve árnyalja a képet az Unión belüli versenyképtelenségünk. A sokkal koncentráltabb piacon meglévő hátrányunkat próbálják a támogatások ellensúlyozni. Uniós forrásokból sok szép pince épült, most el kéne adni a bort, működtetni kellene a pincéket. A kistermelőknek az lehet a jövő, hogy falusi turizmussal, vendéglátással egybekötve kialakítják saját fogyasztói körüket és a Nyugat-Európában működőképes direkt értékesítési csatornákon adják el boraikat. Ugyanis a jó bor sok mindent megold, ha viszont nem jó, akkor nincs az a csodamarketing, ami megoldást hozhat – fogalmazott Koch Csaba.

Rozéban volt a legerősebb a mezőny

A bajai borversenyen 34 fehér-, 14 rozé és 31 vörösbor került a bírálók elé. A fehérek közt 11 arany, 14 ezüst, 6 bronz minősítés és 3 oklevél talált gazdára. A rozék között 10 arany, 3 ezüst helyezést és 1 oklevelet, míg a vörösöknél 1 nagyarany, 15 arany, 7 ezüst, 5 bronz minősítést és 3 oklevelet adtak ki. Átvehették a Baja Város Bora díjakat is, ezt a Sümegi Dragan Pincészete (Daru Déli Dűlő Borbirtok) Cserszegi fűszeres 2019-es, a Koch Borászat Cabernet Sauvignon rozé 2019-es, valamint az Antal Pincészet Cuvée 2015-ös bora érdemelte ki.

Rendszeres a párbeszéd a szakma művelői között, ennek eredménye a versenyeken is érzékelhető
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában