Hetek óta otthon van az első kalocsai koronavírus-fertőzött

Eddig kétszer tesztelték, a második eredmény pozitív lett.

Gábor János

Fotós: Balogh Zoltán

Pozitív koronavírus-tesztet produkált egy kalocsai férfi, aki a helyi rádiónak meg is erősítette az értesülést. Hangja eltorzítását nem kérte, de a neve közléséhez nem járult hozzá. Mint mondta, hetek óta otthon lábadozik, szövődményes arcüreggyulladása miatt, amelynek tüneteihez nemrég köhögés társult. Ekkor lett gyanús a helyzet a háziorvosának, aki tesztelést kért.

– Nagyon komoly tüneteim nem voltak, egyedül a köhögés. Kétszer voltam lázas, bár inkább hőemelkedés volt, 37,5 körüli – nyilatkozta. Elmondása alapján a háziorvosával, telefonon értekezve jutottak arra, hogy érdemes lenne elvégezni a tesztet. Amint leírta, egy két végén vattaszerű anyaggal borított pálcával vettek mintát az „orr- majd szájüregéből”. A „kellemetlen vizsgálat” eredménye elsőre negatív lett, de a 24 órán belül megismételt teszt már azt mutatta ki, hogy jelen van a szervezetében a koronavírus. A kielemzésre egyébként legfeljebb egy-másfél napot kellett várnia, utána a háziorvosa értesítette.

– Házi karanténba kerültünk a családommal: feleségemmel és két kisfiammal. Itthon vagyunk, most várjuk, hogy mi lesz – mondta, megjegyezve: vállalkozása van, amit működtetnie kell, ezért nyilván rosszul érinti, hogy otthon kell maradnia. Elárulta: ebben a helyzetben sok minden kavarog a fejében, és a maga részéről még nem teljesen biztos benne, hogy koronavírusos; egyelőre a harmadik, kb. egy hét múlva esedékes tesztet várja. – Szerencsére van segítségünk: ismerősök, jóbarátok mondták, hogy ha szükségünk van bármire, hozzák, bevásárolnak, ha kell – mesélte.

– Ilyenkor felmerül az emberben: merre jártam, mit csináltam, kivel fogtam kezet, kivel beszéltem. A járványügyesek ezt végig is kérdezték, de könnyű volt válaszolni, mivel hetek óta itthon vagyok, így nagyon kevés emberrel kerültem kapcsolatba; leginkább a családdal – árulta el a férfi, megjegyezve, hogy azért beszélt a nyilvánosságnak is a betegségéről, mert a hallomásból érkező hírek „gyorsan terjednek”, és végül „más csapódik le, mint ami a valóság”. Amint azt a rádióinterjúban elmondta, számára az volt a legnagyobb csalódás az elmúlt pár hétben, hogy a szenzációra, pletykára mindenki kíváncsi, de kevesen emelték rá a telefont jóhiszeműen, azzal, hogy mi van vele, és a karanténban vele együtt lévő családtagjaival.

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában