Három kalocsai személy van hatósági karanténban

A koronavírus-járvány miatt Kalocsán is határozatlan időre bezár minden óvoda és a bölcsőde is, ezt az intézkedést „a családok és az egészség védelmében kényszerült meghozni” az önkormányzat – hangzott el a polgármester irodájában tartott sajtótájékoztatón, vasárnap délelőtt. A városvezető bejelentette még: a szociális otthonokban tilos a látogatás, van helyi krízistelefonszám, három kalocsait pedig hatósági karanténba zártak.

Gábor János

– Először szombaton nyílt lehetőségünk arra, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzunk, meghoztam a döntést, kollégáimmal történt egyeztetést követően: március 16-tól, hétfőtől kezdődően bezárjuk a kalocsai óvodákat és a bölcsődét – jelentette be a sajtótájékoztatón dr. Filvig Géza. A polgármester leszögezte: amelyik szülő ezt igényli, annak természetesen biztosítják a gyermekfelügyeletet; ehhez hétfőn ugyanabba az intézménybe kell vinni a kicsiket, ahová eleve járnak, de kedden már kijelölt ügyeletes óvodába, a Kunszt utcaiba lehet majd őket beadni. A felügyeletre bevitt gyermekek és az otthon maradók is ugyanúgy megkapják az étkeztetést, mintha hagyományos oktatási nap lenne, szögezte le, hozzátéve: utóbbiaknak a Belvárosi Általános Iskola konyhájáról lehet elvinni az ételt. Ha valaki ilyen módon nem kívánja igénybe venni a korábban már befizetett ebédet, annak jóváírják az összeget, hangzott el.

A városvezető a tájékoztatón kihangsúlyozta: a szociális otthonokban látogatási tilalom lép életbe, aminek kéri a szigorú betartását minden hozzátartozótól, hiszen az idős személyek védelme elsődleges. Pont ezért az intézmények dolgozói „kiemelt figyelmet fordítanak, mind a fertőtlenítésre, mind a megelőzésre” – mondta.

Dr. Filvig tájékoztatójából kiderült: bár a városban továbbra sincs koronavírussal fertőzött személy, a hazánkban lévő közel ötszáz hatósági házi karanténba rendelt személyből három Kalocsán tartózkodik. A polgármester kérdésünkre elárulta: mivel esetükben felmerült a koronavírus-fertőzés kockázata, az otthonaik ajtaján elhelyezték azt a figyelmeztető feliratot, ami közli, hogy az ott élő járványügyi megfigyelés alatt áll, és csak hatósági személy léphet vele kapcsolatba, miközben ő nem hagyhatja el a lakását, a zárlat feloldása előtt. Dr. Filvig úgy tudja, hogy a karanténba helyezettek mindegyike „a fuvarozásban dolgozik”, és nem zárható ki, hogy hordozzák a betegséget. Ez az intézkedés arra utal, hogy beutazási tilalom alá eső államból (például Olaszországból) érkeztek haza. A városvezető hozzáfűzte: egyik megfigyelés alatt álló személyt sem tesztelték még az új koronavírusra.

Dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere
Fotó: Gábor János / PN

A polgármester közölt egy helyi krízistelefonszámot is (+36-30-791-08-73), amit rendkívüli esetekre tartanak fenn, például olyan idős személyeknek, akik egyedül maradtak és segítségre, például étel-, vagy gyógyszerbeszerzésre szorulnak. Bejelentette továbbá, hogy a Városházán csak a lakossági ügyfélszolgálat fog üzemelni (hétfőn, szerdán és pénteken, 8-12-ig, és négynél több személy egyszerre nem tartózkodhat az irodában), de a személyes fogadóórákat (például nála, az alpolgármesternél és a jegyzőnél) bizonytalan ideig nem tartják meg. Az önkormányzat információi szerint egyébként továbbra is folyamatos a városban a gyógyszer- és élelmiszer-ellátás, tehát nincs szükség felhalmozásra, „nem fogunk sem éhen, sem szomjan halni” – fogalmazott dr. Filvig Géza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában