Három csoportba osztották a Gripen-pilótákat és a repülőműszakiakat

Két hét felkészülés, két hét szolgálat, két hét otthonlét – így dolgoznak most a kecskeméti repülőbázis pilótái, repülőműszaki személyzete és a repülésirányítók.

Hraskó István

Fotós: Ujvári Sándor

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis a közösségi oldalán tett közzé egy videót, ebben hangsúlyozzák, hogy a kormány által a koronavírus terjedésének megfékezése céljából elrendelt veszélyhelyzetben is biztosított hazánk légterének védelme.

„A Magyar Honvédség és ezen belül a Magyar Honvédség légiereje is felkészült a koronavírus elleni védekezésre. Olyan rendszabályokat foganatosítottunk, amelyek biztosítják Magyarország és NATO-partnereink védelmét” – mondta el Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka.

Mint elmagyarázta, három csoportba osztották a repülőgépvezetőket, a repülőműszakiakat és a a repülés irányítókat. Két hetes turnusokban váltják egymást a csoportok: két hét felkészülés, két hét szolgálatadás, és két hét otthoni pihenés – így néz ki mindez a gyakorlatban.

– Úgy gondoljuk, hogy ez biztosítja azt, hogy a magyar légteret védeni tudjuk – jelentette ki Ugrik Csaba. A parancsok azt is elmondta, hogy a honvédség a megváltozott körülmények között is biztosítja a külföldön szolgáló magyar katonák váltását a szállító repülőszázad révén.

Még múlt hét csütörtökön írtunk a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának, hogy a koronavírus miatt milyen intézkedések léptek életbe a kecskeméti repülőbázison. Rákérdeztünk, mit lehet tudni a hazai és külföldi betervezett légigyakorlatokról, részt vesznek-e rajta a magyar Gripenek és hajózók, érkeznek-e a közeljövőben más országok hadierejének egységei Kecskemétre gyakorlatra. Arról is érdeklődtünk, vannak-e szabályok, protokollok, amelyek speciálisan erre a helyzetre készültek az otthon lévő hajózók részére. Ha kapunk választ, frissítjük cikkünket.

Irakból érkezett haza egy kontingens

Vasárnap délután hat hónap külszolgálat után a Magyar Honvédség Airbus A-319-es szállítógépével érkeztek haza Irakból az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens kilencedik váltásának tagjai. A honvedelem.hu szerint a gépből történő kiszállásuk előtt átestek egy gyors egészségügyi vizsgálaton. Egy orvoscsoport minden katona testhőmérsékletét megmérte, valamint ellenőrizték az indulás előtt, Erbilben kitöltött adatlapjaikat is. Tekintettel a veszélyhelyzetre, a kontingens ünnepélyes visszafogadása elmaradt. A katonák a repülőgépről azonnal az őket váró buszokra szálltak. A műveleti területen elvégzett folyamatos és szigorú egészségügyi ellenőrzéseiknek köszönhetően nem kell hatósági házi karanténba vonulniuk, viszont a következő tizennégy munkanapot mindannyian otthon töltik, és vár rájuk egy komoly visszaszűrés a kecskeméti Honvédkórházban.

A fotó illusztráció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában