Terepmunka

2020.03.11. 21:56

Felmérik a kiskunsági tanyavilág lehetőségeit

A Kiskunság tanyáinak, a tanyán élő emberek lehetőségeinek, kulturális és szellemi állapotának felmérését tűzte ki céljául a hamarosan induló Csatári Bálint Kollégium, amelyet a Lakiteleki Népfőiskola több anyaországi és határon túli felsőoktatási intézménnyel közösen szervez.

Vajda Piroska

A szervezők abban bíznak, hogy a kutató és adatgyűjtő terepmunkán való részvétel az egyetemi tanulmányaikat folytató fiatalok számára kiemelkedő személyes élményt jelent majd, és ismereteik gazdagításán túl a nemzetért érzett felelősségük tekintetében is építő tartalmú lesz.

Az áprilisban induló program folytatása az ezredfordulón szervezett két Tanyakollégiumnak, amelynek a tavaly ősszel elhunyt dr. Csatári Bálint geográfus, a Csatári Bálint Kollégium névadója volt a vezetője. A korábbi kutatások alapvető célja is az volt, hogy e sajátosan magyar és alföldi, illetve kiskunsági tanyavilágban – a környezetben, a mezőgazdálkodásban, s hozzá kapcsolódva a tanyai épületállományban, illetve társadalomban, annak életkörülményeiben – a bekövetkezett változásokat pontos, új adatok gyűjtésével, szabályos területi mintavétellel feltárja és értékelje.

Hasonló feladat vár az áprilisban induló Csatári Bálint Kollégium önkénteseire is, akik a kutatómunka során a négyfős csapatokban kérdőívek és mélyinterjú módszerével gyűjtik össze az adatokat. A kérdőíves terepmunka április 1. és 8. között, a mélyinterjús kutatás pedig augusztusban lesz. A program zárásaként az adatok szakmai feldolgozása után a hallgatók és oktatók beszámolnak az elért eredményekről, melyből várhatóan még idén novemberben egy könyv is készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában