Gemenc

2020.02.18. 17:30

Kezdődik a valódi valóságshow az erdőben

Kedden elindítja az internetes élő közvetítést a gemenci fészekből a Gemenc Zrt. Mutatjuk, hol nézheti meg az állatokat élőben.

Kubatovics Tamás

Olykor mókusok is tiszteletüket teszik az üres gólyafészekben

Forrás: Petőfi Népe

Várhatóan napokon belül elfoglalhatják bekamerázott fészküket az Afrikából visszatérő fekete gólyák. Kezdődik a nyolcadik évad az állami erdő- és vadgazdaság finanszírozásával, a Duna–Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektben. A be nem avatkozás elvére épülő tudományos megfigyelés során bárki nyomon követheti a fokozottan védett madarak mindennapjait.

Az erdőgazdaság 2013-ban indította el az élő közvetítést azzal a céllal, hogy a társadalomhoz közelebb kerüljenek olyan természeti jelenségek, amelyek megfigyelésével a természet szeretete megerősíthető, annak értékei pedig fontossá és átélhetővé tehetők az emberek számára.

Az előző években többször szomorú és fájdalmas események történtek a bekamerázott fészekben. Mindezek megviselhették az erdészeket, az ornitológusokat, a természetvédelmi szakembereket és az érdeklődőket is. Ezek a feszültségek sok embert arra késztettek, hogy azonnali mentőakció során nyújtsanak segítséget a fokozottan védett madaraknak. Ezt diktálják az érzelmek, azonban ezzel nagy kárt okoznának a gólyáknak, hiszen a háborítatlanságot igénylő fekete gólyák számára már nem lenne biztonságos hely többé a fészek környezete, ezért könnyen elhagynák a területet, magukra hagyva a fiókákat is – figyelmeztet közleményében a Gemenc Zrt.

Majdnem minden évben megtörtént, hogy a fiókák közül többen nem élték túl az első heteket, azonban Tóbiás és Sára a 2012 és 2018 közötti hét évben 17 életerős fiókát nevelt fel, és a fiatal madarak július végén, augusztus elején sikeresen kirepültek. Tavaly azonban másik pár lakta be a kamerás fészket. Erre alapozva a projekt résztvevői remélik, az idei gólyapár is hosszú éveken keresztül sok fiókát nevel majd fel. Ehhez azonban az kell, hogy az erdőgazdaság folyamatosan biztosítsa a háborítatlanságot.

A webkamera képe ezen az oldalon követhető.

Olykor mókusok is tiszteletüket teszik az üres gólyafészekben
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában