kútfúrás

2020.02.08. 07:00

Javulhat az ivóvíz-szolgáltatás minősége Kelebián

Javulhat a kelebiai ivóvíz-szolgáltatás minősége egy belügyminisztériumi támogatásnak köszönhetően. A település 28,3 millió forintot kap a tárcától egy ivóvízkút fúrására, miután korábban két kutat le kellett állítani, a megmaradt kút pedig nem tudja biztonsággal ellátni a települést megfelelő mennyiségű ivóvízzel.

Pozsgai Ákos

A település három kútja közül csak egy üzemel

Forrás: Illusztráció

Fotó: Pozsgai Ákos

A kelebiai önkormányzat tulajdonában három mélyfúrású ivóvízkút van. Üzemeltetését, a víztisztító technológiával együtt, a kiskunhalasi székhelyű Kiskunsági Víziközmű-szolgáltató Kft. végzi. Az 1. számú kút 1963-ban került kialakításra, vízhozama rendkívül alacsony, percenként 190 liter vizet hoz a felszínre, jelenleg azonban használaton kívül van, tartalékkútnak számít. A 2. számú kutat 1969-ben helyezték üzembe, 1996-ban felújításra szorult, így 240 méterről 180 méterre csökkent a talpmélysége, a vízhozama 800 liter percenként, jelenleg ez az egy kút látja el a település vízigényét. A 3. számú kút 1984-ben lett mélyítve, sokáig a 2. számú kúttal működött párhuzamosan, azonban a homokolás miatt kénytelenek voltak leállítani.

Látva a biztonságos üzemeltetés kockázatait, elkészített az önkormányzat egy új kút fúrására vonatkozó tervet, amely vízjogi létesítési engedélyt kapott. A település több helyen próbálkozott anyagi forrást szerezni a kivitelezésre, de eredménytelenül. Tavaly februárban Maczkó József polgármester levelet írt Pogácsás Tibornak, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkársága vezetőjének a tárca segítségét kérve. Nem sokkal később kormányhatározat született arról, hogy 28 millió 320 ezer forintot kap a kele­biai önkormányzat új ivóvízkút létesítésére, amely száz százalékban fedezi a kút fúrásának költséget.

A kivitelezési munkálatok várhatóan május elején elkezdődnek, az új kút úgynevezett melléfúrásos technológiával készül el. A térségben több település önkormányzata is hasonló gondokkal küzd, ezért nyertes pályázatok híján várhatóan soron kívüli kormányzati segítségre lesz szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!