felújítások

2020.02.02. 18:01

Hamarosan tovább szépülhet Géderlak

A település tavaly közel 130 millió forintot nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) jóvoltából.

Zsigmond Enikő

A sportcsarnok íves teteje is új zsindelyezést kap

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Zsigmond Enikő

– Az elmúlt évben befejeződött az egészségház és az óvodaépület felújítása, de még két projekt folyamatban van – mondta el érdeklődésünkre Katona György polgármester.

– Az egyik a faluban lévő négy buszöböl felújítása, peronokkal, buszmegállókkal együtt, és ugyanebben a programban kerül sor zebrák telepítésére az iskola és a faluház között, a templom és a kisiskola épülete között, valamint az Ordas felé eső, úgynevezett külső buszmegállónál. A másik projekt pedig egy csapadékvíz-elvezetési pályázat, melyet némi probléma miatt nem sikerült 2019-ben befejezni.

Két helyen van a községnek olyan területe, ahova lefolyik az utcákból összegyűlt csapadékvíz. Az odavezető nyitott árkok egy része magánterületen van, így ezekre szorgalmi jogot kell bejegyeztetnie a földhivatalnál az önkormányzatnak, ami folyamatban van – ismertette a polgármester.

Nagy munkának ígérkezik tavasszal a huszonöt éve átadott sportcsarnok zsindelyes tetőhéjazatának cseréje is.

– Sikerült erre is forrást találni, az atomerőmű által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány jóvoltából. Az összértékben közel 100 millió forintos nagyságrendű három pályázat megvalósítása az időjárás függvényében hamarosan megkezdődik – tudtuk meg a település vezetőjétől.

A rendezett, virágos településképért több országos, sőt nemzetközi díjat elnyert község tovább gyarapítaná az emlékhelyek számát is. – Mivel ’48-as és ’56-os emlékmű nincs a faluban, nem is tudunk róla, hogy lett volna helyi áldozat, azért szeretnénk méltó emlékhelyet teremteni a községben mindkét esemény tiszteletére. Utóbbit még csak tervezzük, de a ’48-as emlékmű már készül.

A sportcsarnok íves teteje is új zsindelyezést kap
Fotó: Zsigmond Enikő / Petőfi Népe

Köhler Péter festő-szobrász formázza agyagból a vértanúk mellszobrait, melyek kiégetés, antikolás után a tervek szerint egy bontott téglából felépített íves falon, kis párkányokon lesznek elhelyezve. Az emlékművet valahol a faluközpontban több lehetséges hely közül hamarosan kiválasztjuk, és ha minden a tervek szerint zajlik, akkor szeretnénk az idei március 15-i községi ünnepségen felavatni – mondta Katona György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában