Kecskemét

2020.02.25. 16:33

Bizonyították tehetségüket a Bolyai gimnázium diákjai

A bolyais diákok ismét bizonyították, hogy kreatívak, nyitottak, innovatívak és képesek önálló kutatómunkára. Tehetségüket országos szakmai versenyen ismerték el.

Sebestyén Hajnalka

Kovács János, Hornyák Máté, Szekeres György, Varga Bence, tanáruk, Sikó Dezső társaságában

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bolyai gimnázium

A Bolyai János Gimnázium hagyományainak megfelelően idén is több projekttel nevezett a Tudományos Diákkörök XX. Kárpát-Medencei Tematikus Konferenciájára (TUDOK), melyet a napokban rendeztek meg Veszprémben, a Vetési Albert Gimnáziumban. – Tanítványaimmal már az elmúlt években is komoly sikereket értünk el a TUDOK Konferenciákon. Korábbi diákjaim azonban leérettségiztek, és már egyetemen kamatoztatják tudásukat – mondta el Sikó Dezső, az iskola fizikatanára, a Kísérleti Fizika Szakkör vezetője. – Egy teljesen új csapatot igyekeztem megnyerni a diáktudományos alkotó-kutatói munkára, szerencsére úgy tűnik, jó úton haladok. Négy olyan lelkes, érdeklődő tanulóval dolgozhatok együtt, akik nemcsak tehetségesek, de elkötelezettek, kreatívak és nyitottak az innovatív ötletekre is – emelte ki a szaktanár.

A TUDOK Konferencián három kategóriában – környezetvédelem, műszaki és reáltudományok, informatika – adtak számot tudásukról a diákok. Előzetesen egy kutatási témát kellett feldolgozniuk, melynek megvalósítását dokumentációs leírással kellett igazolniuk. Ezek alapján aktív kutatók, egyetemi tanárok bevonásával értékelték a tanulók által kidolgozott kutatási projekteket, és a legjobbak meghívást kaptak a hazai döntőbe, köztük a négy bolyais fiatal kutató tanuló. – Az Élet és Környezettudományi szekcióra Hornyák Máté és Szekeres György 11. évfolyamos tanulók a Kecskemét környezeti terhelési térképe projekttel neveztek be. Konkrét, Arduino alapú mérőadatgyűjtő egységeket építettek, melyekkel a város környezetileg terhelt részein folyamatos méréseket végeztek – részletezte Sikó Dezső.

– Egyéni kutatással indult Varga Bence, 9. osztályos diákom, az Okosító projektje a Műszaki és Reáltudományok szekcióban méretett meg. A kerékpárra szerelhető Micro:bit alapú szervizcsomaggal felmérte az iskolához vezető kerékpárút veszélyeit, állapotát és környezeti körülményeit. Műholdas GPS-helymeghatározással és gyorsulásmérővel a kátyúkat térképezte fel, de mérte a zajterhelést és a szmog mértékét, a levegő és az aszfalt hőmérsékletét is. Emellett megalkotott egy okos táskatartót is, mely kíméli a kerékpározó gerincét. Az eszközöket saját tervezés alapján maga építette, a könnyen kezelhető tartóelemeket iskolánk 3D-s nyomtatójával készítette.

Szintén egyéni kutatást végzett Kovács János 9. osztályos tanulóm, aki a Matematikai okos példatárával a National Instruments informatika szekcióján mutatkozott be. – Az okoskütyükön is használható applikáció a matematikaoktatást segíti az egyéni és csoportos tanulásban, a tanulmányi versenyekre történő felkészülésében – tette hozzá.

Az előzetesen elküldött projekteket a bíráló bizottság a konferencián bemutathatónak értékelte, így a bolyais diákok a TUDOK Konferencián kutatómunkájuk eredményeit a zsűri és az érdeklődő résztvevők előtt bemutatták, és válaszoltak a feltett kérdésekre. A számos és változatos projektek rávilágítottak a XXI. század kihívásaira, a tanulók által javasolt ötletes megoldásokra. Ennek szellemében kapott lehetőséget Hornyák Máté és Szekeres György, hogy az iskolájukat és Kecskemét városát képviseljék az áprilisi nemzetközi döntőn.

Kovács János, Hornyák Máté, Szekeres György, Varga Bence, tanáruk, Sikó Dezső társaságában
Fotó: Bolyai gimnázium / Petőfi Népe

– Nagyon büszke vagyok mind a négy fiatal tehetségre. Az én feladatom elsősorban a figyelemfelkeltés, a lehetőségek ismertetése, a konzultáció és a mentorálás volt. Az eszközbeszerzést, a konferencián való részvétel költségeit a Nemzeti Tehetségprogram pályázati támogatásával, a Kecskeméti Tankerületi Központ segítségével tudtam megszervezni. A közös szakköri munka mellett rengeteg időt áldoztak a fiúk a szabadidejükből az egyéni kutatómunkájukra. Fontosnak tartom a tehetséggondozást, a tanulói kutatómunka népszerűsítését, hiszen ők lesznek a jövő gondolkodó mérnökei. Most kell őket felkarolni, segítő kezet nyújtani nekik – hangsúlyozta.

A TUDOK Konferencia az első lépcsőfok volt, a munkát a srácok folytatják. Ugyanezeket a projekteket hamarosan megméretik a Pannon Egyetem Hlavay József Konferenciáján. Emellett új projektekkel indulnak – drónok és robotok alkalmazásával – a Szegedi Tudományegyetem innovációs versenyén és a kecskeméti Neumann János Egyetem robotikaversenyén. – Ezek a megméretések sok pozitívummal járnak számukra. Az eredmények későbbiekben a továbbtanulásnál értékes pontokat jelenthetnek, illetve az egyetemen hozzásegíthetik őket kiemelt tehetséggondozási és kutatói ösztöndíjakhoz. Az önálló munka, a kutatások, a tudásbővítés mellett ízelítőt kapnak az egyetemi oktatási elvárásokból is, ami később csak előnyükre és hasznukra válik. A diáktársak projektjeiből pedig újabb ötleteket nyerhetnek – sorolta Sikó Dezső, aki több évtizedes pedagógusi pályája során már diákok sokaságát készítette fel sikeresen országos és nemzetközi versenyekre.

Junior Mérőlabor

A Kecskeméti Bolyai Gimnázium tervei között szerepel, hogy hamarosan kialakítanak egy Junior Mérőlabort, ahol minden technikai feltétel adott lesz a diákok kutatómunkájához, ötleteik megvalósításához, a szabadidő hasznos és alkotó kiteljesítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában