DUNA

2020.02.10. 13:50

A vártnál kisebb volt a tetőzés Bajánál

Szombat este 641 centiméterig jutott a Duna Bajánál, a vasárnap reggeli leolvasásnál 639 centis vízállást regisztráltak.

Kubatovics Tamás

Jócskán elmaradt az első árvízjelzésben szereplő, riasztó adatoktól a folyam, hiszen akár egy méterrel magasabb vízállást sem tartottak elképzelhetetlennek a szakemberek.

Tegnapi kalkulációjuk szerint a héten gyors apadás várható, ma reggelre 606, keddre pedig 547 centit várnak, a szombati vízállást pedig 336 centiméteresnek számították a legfrissebb adatok és körülmények ismeretében.

A hétvége előtt kiadott vízügyes tájékoztató szerint a hónap első napjaiban a Felső-Duna térségének időjárását erős nyugatias áramlású ciklon határozta meg, emiatt a Duna fontosabb vízgyűjtőin jelentős mennyiségű csapadék hullott. A bajorországin mintegy 55, az Inn vízgyűjtőjén 65, a Traun és az Enns folyók vidékén pedig több mint 89 mm csapadék esett, az 1500 méter feletti területek kivételével eső formájában.

Közben a sokévi átlagtól melegebb időjárás miatt az 1500 méter alatti területeken csökkent a hóban tárolt vízkészlet. Az összegyülekező csapadék- és olvadékvizek hatására indult el az árhullám. Ennek a hétnek a közepére újabb melegfrontot és csapadékot ígért az előrejelzés, ami az apadás lassulását eredményezheti, illetve akár újabb árhullámot is okozhat. Csütörtöki adatok szerint a Duna Nagymaros feletti vízgyűjtő területén a hóban tárolt vízkészlet értéke 6,201 km3, ami sokévi átlag mintegy 60 százalékát teszi ki, és 12 százalékos növekedést mutat az egy héttel korábbi értékhez viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában