GALÉRIÁVAL

2020.02.25. 19:21

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Kecskeméten

A városházával szembeni kopjafánál mintegy 80 ember gyűlt össze, hogy azokra emlékezzenek, akiket megsemmisítettek, tönkretettek, megnyomorítottak a szocializmus 40 éve alatt.

Barta Zsolt

A kommunizmus áldozatainak emléknapján, kedden este tartottak megemlékezést Kecskeméten. Leviczky Cirill Kecskemét várostyája üdvözölte röviden az egybegyűlteket, majd átadta a szót Vedelek Norbertnek, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökének.

A politikus beszédében hangsúlyozta, hogy 100 millió halottja és megszámlálhatatlan áldozata volt a kommunizmusnak. Nagy ívű összefüggést vázolt fel mondanivalójában: folytonosságot hangsúlyozott a Magyar Dolgozók Pártja, a Magyar Szocialista Munkás Párt, a Magyar Szocialista Párt története között. Megfogalmazása szerint egyes mai pártok családfáján egyértelműen visszakövethető a kommunista örökség.

Hangsúlyozta: a kommunistáknak a kezdettől fogva tudatos stratégiája volt a társadalom csoportokra osztása és az egyes csoportok közötti konfliktusok generálása, félelmeik felerősítése, majd leszalámizása. Ezt a hagyományt az új baloldal is tudatosan folytatja, fogalmazott a szónok. Szegények és gazdagok, fiatalok és idősek, nők és férfiak, határon túli és anyaországi magyarok között visszatérően generálnak konfliktust. A megemlékező beszéd után a kopjafánál a pártok, szervezetek képviselői és magánszemélyek helyezték el az emlékezés virágait.

Ezek is érdekelhetik