Kecskemét

2020.01.01. 10:00

Százezren látogattak ki 2019-ben a vadaskertbe

Sikerült elérnie 2019-ben a száz­ezredik látogatót a Kecskeméti Vadaskertnek. Nagy Tamás és családja gyakori vendégek a parkban, ajándékuknak köszönhetően 2020-ban még többet látogathatnak ki az állatokhoz.

Sebestyén Hajnalka

Tokovics Tamás igazgató gratulált a Nagy családnak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az elmúlt négy év alatt 60 százalékkal nőtt a látogatók száma éves szinten a Kecskeméti Vadaskertben. 2015-ben 63 ezren váltottak jegyet, 2019-ben pedig száz­ezren. E bűvös számot meg is ünnepelték hétfőn a parkban, Tokovics Tamás igazgató ajándékkal köszöntötte a százezredik látogatót, aki a Nagy család egyik tagja lett. Az ajándékok között volt egyéves családi bérlet és egy hatalmas plüssoroszlán is.

Nagy Tamás és párja, Hajagos Krisztina gyermekeikkel, Noémivel és Zitával érkeztek a vadaskertbe.

– Gyakran járunk ide, mivel a gyerekek nagyon szeretik az állatokat, akárcsak mi – mondta Nagy Tamás édesapa. – Örülünk a bérletnek, biztos vagyok benne, hogy az eddigieknél is sűrűbben látogatunk majd ki a kertbe. Jó látni a folyamatos fejlődést, most éppen a játszótér szépül. Kíváncsian várjuk az eredményt – tette hozzá.

A lányok elárultak, az állatok közül Noéminek a tigris, a hóbagoly és a fehér farkas a kedvence, míg Zitának a majmok és a nyuszik.

A vadaskertben nemcsak a látogatók száma nő látványosan, az állatállomány is folyamatosan bővül, a kifutók pedig megújulnak, illetve újak épülnek. A részletekről Tokovics Tamás, a létesítményt működtető Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. ügyvezetője adott számot.

– Tartalmas évet zárunk. Nagyon sok programunk volt és szakmai sikereket is elértünk. Kiemelném, hogy no­vemberben mi adtunk otthont az országos zoopedagógiai konferenciának, melyre az ország számos pontjáról, valamint a határon túlról is érkeztek szakemberek. A közelmúltban megkaptuk a Bronz fokozatú családbarát intézmény és munkahely címet, az állatkertek közül elsőként. Táboraink nagyon népszerűek, gyorsan betelnek. Sikeresek voltak a látványetetések, az Állatkertek Éjszakája, valamint a természet- és állatvédelemhez kapcsolódó programjaink. Együttműködünk számos intézménnyel, például a Hírös Agórával, a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel, vannak közös programjaink. Mindezeknek köszönhető, hogy négy év alatt 63 ezerről százezerre nőtt a látogatóink száma. Ez is bizonyítja, hogy nem csak passzív bemutatóhelyként működünk – jegyezte meg az igazgató.

A vadaskert állatkórházat is működtet, évente mintegy 500 egyedet ápolnak, köztük több védett és fokozottan védett madarat és emlőst. Lehetőség szerint gyógyulás után visszahelyezik az állatokat az eredeti élőközegükbe.

Tokovics Tamás igazgató gratulált a Nagy családnak
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

A vadaskertbe látogatók 2019-ben új állatokkal is találkozhattak. Érkezett egy amerikai csíkos hátú bűzösborzpár, indiai szarvaspár, kölyök feketepárduc-pár, vándorsólyom és kitta (ázsiai szarkaféle). Jövőre tovább gyarapodhat az állomány.

– 2020-ban új fajokat szeretnénk bemutatni, új kifutókat alakítanánk ki és már folyamatban van az új játszótér építése – hangsúlyozta az igazgató. – Tervezünk például zebrapárt hozni Kecskemétre. Épül majd egy dámszarvaskifutó, ahol az egyedek a muflonokkal élnek majd együtt. A zebrákat pedig az antilopokkal helyezzük közös kifutóba – részletezte.

Nem fáznak az állatok

A hideg időjárást jól viselik az állatok. Azon egyedek, melyek igénylik a meleget, azokra fűtenek, mint például a majmokra, hüllőkre vagy éppen a szurikátákra. Padlófűtésük van a nagymacskáknak és az addax antilopoknak is. A papagájokat pedig beköltöztették a majomházba, akárcsak a teknősöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában