Cseri István

2020.01.11. 15:30

Rangos elismerés járt az orgoványi polgárőrség újjáélesztéséért

A 17 éve szolgálatot teljesítő Cseri István értékes és hasznos munkájáért a nagy erkölcsi elismeréssel bíró Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért díját vehette át.

Horváth Péter

Cseri István több mint másfél évtizedes odaadó szolgálatát Prima-díjjal ismerték el

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

Cseri István 17 éve polgárőr, az Orgoványi Polgárőr Egyesület elnöke. Kitűnő kapcsolatot tart fenn Orgovány lakosságával, a helyi önkormányzattal, a Kecskeméti Rendőrkapitányság és számos más szervezet munkatársaival. Az Országos Polgárőr Szövetség 2012-ben ezüst érdemkereszt, 2015-ben arany érdemkereszt kitüntetésben részesítette. A hónap polgárőre lett 2019. júliusában Bács-Kiskun megyében. Értékes és hasznos munkája során közbenjárt körözött személyek elfogásában, szökött fogoly kézre kerítésében, eltűnt személyek felkutatásában, tűzesetek elhárításában és egyéb bűncselekmény elkövetésének elhárításában. November végén a megyei Prima díj Sheraton Hotelben megrendezett átadó ünnepségén a nagy erkölcsi elismeréssel bíró Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért díját vehette át.

– Mérföldkőhöz ért a díjjal. Hogyan tekint vissza több mint másfél évtizedes polgárőri munkájára?

– Tizenhét éve vagyok polgárőr és 14 éve látom el egyesületünk elnöki tisztjét. Ez idő alatt nem csak a külső, látható munkánkban, de a belső életünkben is igyekeztem építeni. Nagy hangsúlyt helyeztem a tagságunk egyben tartására és bővítésére. Tizenhét éve egyesületünk alvó egyesület volt. Ezt felélesztettük és eljutottunk arra a szintre, ahol a környező települések egyesületei vannak. Azt hiszem, hogy sikeresnek értékelhetjük a törekvésünket, mert olyan áldozatos együttműködés, egymásra támaszkodó közösség alakult ki nálunk, amire büszkék vagyunk. Nagyon fontos, hogy ugyan egyenruhások vagyunk és szolgálatot látunk el, de nagyon jó emberi viszonyt élvezhetünk a közösségben, nálunk nincs parancs, csak kérés. Ez pedig nagyon fontos a jó légkör és munkakedv megtartásában.

– Mit tart polgárőr pályafutása nagyobb sikereinek?

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy társaimmal eddig négy-öt körözött személy elfogásához járultunk hozzá. Számos tűzoltásban vettünk részt Orgoványon és a környéken, sokszor segítettük a rendőr kollégák munkáját a határon és nagy árvíz idején részt vettünk a védekezésben. Mindig ott voltunk, ahol kellettünk.

– Nagy elhivatottságot igényel a szolgálat. Önt mi hajtja ennyi ideje?

– A személyiségem része, hogy szeretek adni, még akkor is, ha nem kapok érte viszonzást. Az adás önmagában hordozza jutalmát. Ugyan a polgárőri tevékenységért nem kapunk fizetséget, de annál sokkal többet kapunk vissza az emberektől, amikor köszönetet mondanak, vagy egy akció sikere is visszaigazolást jelent arra, hogy érdemes tovább csinálni. Sosem a díjakra hajtottam, de jó érzés, hogy a munkámmal kiérdemeltem az elismeréseket. Ha azt látom, hogy egy kollégám jól dolgozik, igyekszem közbenjárni azért, hogy elismerjék a munkáját.

Cseri István több mint másfél évtizedes odaadó szolgálatát Prima-díjjal ismerték el
Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

– Hogyan tovább a díj után?

– Beállt a mérték, ennél a szintnél nem mehetünk lejjebb, csakis feljebb és továbbvisszük a lendületet. Szeretnénk fiatalítani, ami nem könnyű, a hivatás anyagi oldala miatt. De hogy jót is mondjak, szeptember óta hétfőn és csütörtökön az orgoványi iskola diákjaival segítjük a központ zebráin a gyalogosok átkelését. Mikulás alkalmával pedig a diákokkal közösen édességet osztottunk azoknak az autósoknak, akik bekötötték a biztonsági övüket. Az úgynevezett alvó tagjainkat pedig talán meggyőzzük munkánkkal és sikereinkkel arról, hogy jó kis csapat a miénk. Szeretnénk, ha a lakosok is jobban megismernék és elismernék a munkánkat, mert sokszor tapasztalunk közönyt részükről, ugyanakkor ha baj van, hozzánk fordulnak. És szívesen vennénk, ha adott esetben munkánkat segítő felajánlással is kifejeznék köszönetüket. Mert amíg ők alszanak, mi járőrözünk.

Saját járőrautó vásárlása a cél

Jelenleg még a saját autóikkal látják el a szolgálatot az orgoványi polgárőrök, ami igen nagy áldozat minden kollégától.

– Úgy gondolom, hogy megérett az idő egy saját szolgálati autóra, most erre gyűjtünk és reméljük, hogy az országos szövetség is meghallja kérésünket és tud minket ebben támogatni. Célunk egy terepjáró beszerzése, mert rendszeresen járőrözünk a tanyavilágban, látogatjuk a tanyán lakó idős orgoványiakat és segítséget viszünk hozzájuk, de oda csak nagyon rossz földutakon tudunk kijutni. Ezzel még ütőképesebbé válhat a csapatunk – mondta Cseri István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában