Kalocsa

2020.01.13. 14:24

Még idén elkészül Asztrik érsek márványszobra

Hűen mutatja majd be Szent Asztrik alakját az a több mint kétméteres szobor, amelyet Csák Attila formáz meg, várhatóan még idén, jelentette be Facebook-oldalán a művész.

Gábor János

Csák Attila a szoborkészítéshez kapott modellel, a Szentháromság téren tavaly nyáron

Forrás: Petőfi Népe

A mű nem csak az anyaga miatt, hanem azért is különleges lesz, mert a szobrász mintaként megkapta a koronahozó érsek földi maradványai alapján készített arc- és fejrekonstrukció modelljét, illetve azokat a tudományos kutatási eredményeket, amelyek az érsek testi felépítését is meghatározzák, vagyis szinte példátlanul pontos megjelenítés készül. A XI. századi főpap nyughelye egyébként sokáig ismeretlen volt, minden kétséget kizáróan csak néhány éve azonosították – az így talált csontok és a koponya alapján modellezték az arcát, alkatát.

– Csodálatos mű születik, egy többéves munka eredményeképpen. Megtestesül annak az embernek a személye, aki nagyon fontos kiinduló pont a kalocsai érsekség és a város életében, hiszen Asztrik személye nagyon szorosan kapcsolódik Szent Istvánhoz – vázolta a készülő szobor jelentőségét az érsekségi beruházásokért felelős főmérnök, Vörös Márta.

– A szobrot fehér carrarai márványból formázza meg Csák Attila – emlékeztetett. Megjegyezte: a művész munkáját segítendő, korábban készült egy arc- és koponyarekonstrukció, az érsek fejét és arcát megformáló szobor, amely már összegzi „mindazon kutatási eredményeket, amelyek segítségével a lehető legpontosabban meg lehet határozni Asztrik arcát, fejét, koponyaszerkezetét, sőt a vonásait”. Ezt a modellt Kustár Ágnes, az ELTE művészettörténésze építette fel az eredeti csontereklye alapján, fűzte hozzá.

Csák Attila a szoborkészítéshez kapott modellel, a Szentháromság téren tavaly nyáron
Fotó: Petőfi Népe

A főmérnök elárulta: a munkafolyamatok „közbenső fázisait” bemutatják majd egy kiállításon is, ahol „egymás szemébe nézhet” Szent Asztrik és Szent István alakja – utóbbi 1988-as szobrát a Szentháromság tér felújításának végéig az Astriceum Érseki Múzeum őrzi. A két szobor a rekonstrukció lezárása után kerül végleges pozícióba: első királyunké Tomori Pál érsek szobrától alig ötven méterre áll majd, a Kossuth Lajos utca és a Szent István út sarkán, míg Szent Asztrik márványalakja a téren magasodik majd. Vörös Márta leírása alapján mindegyik történelmi alakot úgy helyezik el, hogy a főszékesegyház felé tekintsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában