Kecskemét

2020.01.06. 15:13

Házszentelést tartottak vízkereszt alkalmából a Wojtylában

Hétfőn ünnepeljük a Vízkeresztet. Kecskeméten dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa ebből az alkalomból házszentelést tartott a népkonyhaként is működő Wojtyla Barátság Központban.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az ünnepség első részében a sorsközösség tagjai előadást hallhattak Cornelia Rückriegel német írónőtől a könyveiről, a tolmácsolást Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának vezetője vállalta magára. Az ebédet közösen ajánlották fel.

Ezt követte a Házszentelés, melyet először a népkonyhán dr. Finta József atya végzett el, majd a ház további részét is megáldotta. A teremben található nagy méretű Szent II. János Pál pápa képe alá írta fel a C+M+B 2020 szám-betű sort, mely Christus Mansionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e házat latin mondatot fémjelzi.

Január 6. a Vízkereszt, a katolikus egyház ünnepe, a karácsonyi ünnepkör zárása. Sokan ekkor szedik le a karácsonyfát, és a többi díszt a lakásban és kertben. Egyházi szempontból azonban nem ezen van a hangsúly. A Vízkereszt ünnephez több katolikus egyházi szokás is kapcsolódik. A legismertebbek a víz és tömjén szentelés és a házáldás.

Jelentős egyházi szokás Vízkeresztkor a házáldás, amikor is a pap végigjárja a házat és valamennyi helyiséget megáldja. Az ajtókeretre pedig felírja a védettséget jelentő szám- és betűsort, idén a 20+G+M+B+20-at vagy a CMB+2020-at. A GMB a három király – Gáspár, Menyhért, Boldizsár – kezdőbetűjére utal, míg a CMB betűkombináció a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e házat.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában