Baja

2020.01.16. 07:15

Csapadékos év volt az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságnál

A szokásosnál melegebb és csapadékosabb volt a múlt év az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság területén, derül ki a vízügyesek éves visszatekintéséből.

Kubatovics Tamás

Ezekben a napokban a fagypont alatti hőmérsékletek miatt a jegesedés határán mozog a Sugovica

Forrás: Petőfi Népe

Ezt az igazgatóság első idei tájékoztató hírlevelében hozta nyilvánosságra. Az Aduvizig Dunától keletre fekvő működési területe a Duna-völgy, a Kiskunsági hátság és az Észak-Bácskai hátság jelentős része, Bács-Kiskun megye nyugati fele.

Adataik szerint 2019-ben az éves középhőmérséklet 1,4 Celsius-fokkal az átlag felett alakult, 2019-ben az évi középhőmérséklet 12,8 fok lett. Január és május kivételével átlag feletti havi középhőmérsékleteket regisztráltak, az év első havában –0,1 lett az érték, ami 0,3-zel volt alacsonyabb a szokásosnál, míg májusban a 14,3 maradt el a szokásos 16,8-tól. Rendkívül meleg volt a június és a november, ezekben a hónapokban a középhőmérséklet 3,3 °C-kal volt magasabb a 30 éves átlagnál, nyáron 23,5, az év végéhez közelítve pedig 9,1 került a statisztikába. A 30 fok fölötti csúcshőmérsékletet hozó hőségnapok száma 75, míg a –10 fok alatti minimumot produkáló zord napok száma csupán 3 volt.

Csapadékból a sokévi – azaz legalább 30 éves – átlagnál több hullott: az éves csapadékösszeg 36 milliméterrel haladta meg az átlagot és 627 milliméter lett. Ehhez leginkább a rendkívül csapadékos május, a szokásosnál csapadékosabb június és november járult hozzá. Májusban a sokéves havi csapadékátlag több mint kétszerese, júniusban és novemberben az átlagtól 40 százalékkal több csapadék hullott. Májusban több alkalommal és helyen regisztráltak 20 millimétert meghaladó csapadékot. Júniusban az Aduvizig területén többször fordult elő felhőszakadás. Június 16-án Soltszentimrén 63,5 milliméter esőt észleltek, miközben a sokéves júniusi átlag 66 mm.

Ezekben a napokban a fagypont alatti hőmérsékletek miatt a jegesedés határán mozog a Sugovica
Fotó: Petőfi Népe

Egy nappal később Baján pedig 58 milliméter eső esett. Június 19-én ismét felhőszakadást jelentettek, ekkor Jánoshalmán 68,8 mm csapadékot regisztráltak, majd június 22 -én 79,2 mm eső esett Dunavecsén. Augusztus 2. is rendkívül csapadékosnak bizonyult, Jánoshalmán 48 milliméter csapadékot mértek. November 5-én pedig az igazgatóság területén az átlag 20,8 milliméter volt. Mindezek mellett kiugróan száraz hónap is volt 2019-ben, márciusban az Aduvizig területén átlagosan mindössze négy milliméter csapadék volt, miközben a sokéves márciusi átlag 31 milliméter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában