GALÉRIÁVAL

2020.01.22. 19:45

Bízhatnak a jó szőlőtermésben Kecskeméten

Tizenegyedik alkalommal elevenítették fel szerdán Szent Vince napi vesszőszentelés hagyományát Kecskeméten, a miklóstelepi Dimenzió Borászat birtokán.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

„Ha fénylik Vince, megtelik a pince” – tartja a népi bölcsesség. Szerdán Szent Vince napján a hideg idő ellenére kisütött a nap, így a szőlősgazdák idén is jó szőlőtermésben, és finom borban bízhatnak.

A népi hagyomány szerint: Vince napján, a szőlősgazdák egy-egy vesszőt levágtak. Vízbe állították és a rügyek kihajtásából következtettek arra, hogyan erősödött meg ősszel a vessző és az eddigi téli fagyok okoztak-e kárt a rügyekben. Mindezek tükrében pedig megtervezhették a tavaszi metszés menetrendjét.

Tizenegyedik alkalommal elevenítették fel szerdán Szent Vince napi vesszőszentelés hagyományát Kecskeméten, a miklóstelepi Dimenzió Borászat birtokán. A Kunsági Női Borrend és a Mathiász János Borrend tagjai a Wojtyla Barátság Központ önkéntesei kíséretében vették szemügyre a szőlővesszőket.

A ceremónia első részében a szőlőültetvényen Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa köszöntötte a résztvevőket, kiemelte, ezúttal is együtt ünneplik Szent Vince napját és a Magyar Kultúra Napját. Ezt követően a szőlővesszőket Bajkó Zoltán izsáki plébános áldotta meg. Az atya néhány szóban méltatta Szent Vince áldozatos életútját is.

A város részéről Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester szólt. – A kultúra nagyon színes dolog, nemcsak a könyveket, a művészeteket foglalja magában. Benne van szinte minden, ami az életünkhöz hozzátartozik, ami emberré tesz minket. Így a Magyar Kultúra Napján méltán ünnepelhetjük a bor- és szőlőkultúrát is – jegyezte meg az alpolgármester.

A házigazdák nevében Kovácsné Drabant Katalin borász elmondta: idén is bíznak Isten áldásában, a jó időben, hogy a termés jó legyen. Több mint tíz éve ápolják a Szent Vince napi hagyományokat, és ezt a jövőben is folytatni szeretnék.

Az ünnepség a borházban folytatódott, ahol elsőként Tódor Norbert, a Wojtyla munkatársa a pápa és a bor kapcsolatáról tartott rövid előadást, majd dr. Németh Krisztina, a katonatelepi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a szőlő és a bor 2019-es útjáról osztotta meg tapasztalatait. Az időjárás nem volt mindig kedvező, de összességében jó termés lett. A hőség napok száma elérte a 67-et, ami 12-vel több volt mint egy évvel korábban.

Ez hozzájárult ahhoz, hogy a szőlő cukorfoka magasabb lett, ami jó. A meleg napokat – 2018-hoz képest – hidegebb éjszakák követték, így a savtartalom alacsonyabb lett, ami szintén kedvező a bor minősége szempontjából. A régiónkban a termésátlag egy picit magasabb volt az országos átlagénál, egy hektáron 78 mázsa. A 700 hektáron összesen 54 ezer 837 mázsa szőlő termett, sajnos a felvásárlási árak viszont nagyon alacsonyak voltak.

Az idei termés prognózis keretében elmondta: egyelőre fagykárok nem történtek, de még kiszámíthatatlan, hogy mit hoznak a fagyos szentek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában