KISKUNHALAS

2020.01.27. 08:57

A vízhiány okozza a legtöbb gondot Halason

A legnagyobb problémát a vízhiány jelentette az elmúlt évben is, 2018 második felében olyan kevés csapadék hullott, hogy körülbelül negyven centiméterrel kevesebb vízzel indult a tavalyi horgászidény.

Pozsgai Ákos

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A tavaszi csapadék valamennyit kompenzált ugyan, de a vízhiány miatt az őszi telepítések megint elmaradtak – hangzott el a halasi Sóstó Sporthorgász Egyesület vasárnapi közgyűlésén.

– Az elnökség a munkáját az előző évhez hasonlóan nyugodt légkörben, nagyobb problémák nélkül tudta ellátni – emlékeztetett beszámolójában Jáger Szabolcs, az egyesület elnöke, aki kiemelte, hogy a rendkívüli csapadékhiány miatt az elmúlt négy évben háromszor nem tudták elvégezni a szükséges őszi haltelepítéseket.

Az egyesület vezetője a vízutánpótlással kapcsolatban elmondta továbbá, hogy az engedélyezett vízmennyiséget egy kútból a tóba termelték, azonban így is az elmúlt négy év legalacsonyabb vízállása jellemezte a 2019-es esztendőt.

A vízutánpótlás megoldásában segítséget nyújt majd, hogy a halasi önkormányzat 200 millió forintot nyert egy pályázaton a Felsőváros csapadékvíz-elvezetésére, a kivitelezési munkálatok tavaly ősszel már el is kezdődtek. Megépült egy vezetékrendszer, amelyen keresztül várhatóan az idén már megfelelő mennyiségű csapadékvizet tudnak majd visszajuttatni a Sóstóba.

Az elnökségi beszámolóban elhangzott az is, hogy továbbra is gondot okoz a megfelelő mennyiségű nád levágása. Két hete sikerült a szükséges mennyiség körülbelül egyötödét leégetni, amely az illetékes hatóságok engedélyével és felügyeletével történt. Mint mondták, ha az időjárás engedi, várhatóan lesz még nádégetés, az állat- és természetvilágot nem zavarva.

Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában