nagykőrös / GALÉRIÁVAL

2020.01.25. 17:00

A vidék megújulásához járulnak hozzá a termelői piacok

A nagykőrösi Piaccsarnokba látogatott Nagy István agrárminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombaton, ahol a helyi termelői piacok szerepéről és jelentőségéről tartottak sajtótájékoztatót.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A Kálvin téri Piaccsarnokban megrendezett szombati sajtótájékoztatón Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere köszöntötte a megjelenteket. – Az előrehaladás jelentős mérföldköve volt, hogy az elmúlt év márciusában átadhattuk ezt az új piaccsarnokot, melynek építése a Magyar Kormány támogatásával valósult meg – mondta Czira Szabolcs és hozzátette, hogy a forrás jó helyre került, amit az is bizonyít, hogy a piaccsarnok a tavalyi évben az Év Háza versenyen Középület kategóriában a legjobbnak bizonyult.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszédében emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012-ben hozta létre a termelői piacokat, azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítsanak a helyi termelőknek saját termékeik árusítására, mely amellett, hogy a termelőknek biztosabb megélhetési lehetőséget nyújt, a vidékfejlesztéshez is hozzájárul. Szentkirályi Alexandra a termelői piacok fontosságról szólt. – Ezekkel a piacokkal erősödik a helyi termelői közösség és sokkal egészségesebb alapanyagokat tudunk vásárolni, asztalainkra tenni. Természetesebb és környezetbarátabb módon termelik meg ezeket a termékeket a helyi termelők és további előny, hogy mivel 40 kilométeres körzeten belülről jönnek a piacra az áruk, sokkal kisebb környezeti terhelést jelent a termékek piacra szállítása – mondta a kormányszóvivő.

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében elmondta, hogy a kormány kiemelt célja a nemzetgazdaság erősítése, ezen belül a helyi gazdaság élénkítése szintén meghatározó szerepet játszik. – Ez hozzájárul a vidék megmaradásához, megújulásához és a megtartóerő növekedéséhez. Ebbe a körbe illeszkedett az a gondolat, hogy termelői piacokat hozzunk létre, melynek célja az volt, hogy a helyiek műveljék meg kertjüket, ne adják fel földjeiket és termeljenek rajta értéket a vásárlók számára – mondta Nagy István. Az agrárminiszter számadatokkal is szolgált: 2012-ben még 117 termelői piac volt, ma már 298 helyen árusíthatnak a helyi termelők az országban és céljuk, hogy minden magyar településen termelői piac működjön. Nagy István elmondta, hogy a piacok létrehozására a kormány 6,3 milliárd forintot fordított a Vidékfejlesztési Programból. – Ennek nyomán nőtt a megművelt kertek száma, mindenki számára ismertté vált a magyar kézműves termék fogalma és e termékek által megújult a magyar gasztronómia – mondta Nagy István és a termelői piacok további előnyeiről szólt.

- A piac közvetlen kapcsolatot biztosít termelő és vásárló között, ami bizalom kiépüléséhez, a biztonságos vásárláshoz járul hozzá, hiszen itt a termőföldtől az asztalig a termékek nyomon követése biztosított. Nem a termék, hanem a vásárló utazik, ezért megőrizhetők a helyi sajátosságok, így a magyar kultúra megőrzéséhez járulnak hozzá – mondta Nagy István és hozzátette, hogy összesen 6,13 milliárd forint fejlesztési keret támogatják a piacok megújítását.

- Bízom benne, hogy intézkedéseink nyomán tovább folytatódik a termelői piacok aranykora és megbecsült színterei lesznek a helyi termelők és vásárlók közösségének – zárta gondolatait az agrárminiszter.

A sajtótájékoztatót követően Nagy István és a Szentkirályi Alexandra meglátogatta a helyi termelők standjait.

Több az ökogazdálkodás

Nagy István elmondta, hogy 2014-2020-as vidékfejlesztési időszakban 97 milliárd összegben biztosítottak támogatói döntést az ökológiai és biológiai gazdálkodás keretében, ezért 237 ezer hektár területet vontak ökológiai gazdálkodás alá. 2010 óta 68 százalékkal nőtt az ökológiai területek nagysága és az ökológiai termelők száma két és félszeresére emelkedett, 2018-ban 3929 termelő választotta a környezetkímélő gazdálkodási formát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában