KECSKEMÉT

2020.01.28. 17:30

A megyei kórházban nem jelentkezett koronavírus-gyanús beteg

Ijesztő hírek érkeznek Kínából a tüdőgyulladást okozó új koronavírusról, a megyei kórházban is gyakori téma a betegek között. Dr. Bozóky Géza, a megyei kórház tüdőbelgyógyászati osztályának főorvosa megnyugtatásként lapunknak úgy nyilatkozott, véleménye szerint nem kell tartani világméretű járványtól.

Hraskó István

a kecskeméti kórházban eddig nem jelentkezett senki koronavírus fertőzésre utaló tünetek gyanújával

Fotó: Hraskó István

Vuhan légvonalban közel 7700 kilométerre van Kecskeméttől, a 11 milliós, tehát egész Magyarországnál népesebb kínai városról valószínűleg itthon nagyon kevesen hallottak, most mégis egyre többen emlegetik félve a nevét. Természetesen nem véletlenül, hiszen szinte óráról órára megjelenik egy-egy cikk a neten az itteni állatpiacról kiinduló, tüdőgyulladást okozó új koronavírusról. Hétfői jelentések szerint 106-ra emelkedett a ragály halálos áldozatainak száma, a hivatalos adatok pedig 4 és fél ezer fertőzött betegről szóltak, bár egyes vélemények szerint a tényleges szám ennél jóval magasabb lehet, és egyre gyorsabban terjed a kór.

Hétfőn a kecskeméti megyei kórházban jártunk, ahol dr. Bozóky Géza, a megyei kórház tüdőbelgyógyászati osztályának főorvosa elmondta: ők is tapasztalják a koronavírus miatti aggodalmat, betegeik sokat kérdeznek róla, látszik, hogy – távolság ide vagy oda – sokakat foglalkoztat a járvány.

A főorvos a téma szakértője, sok tudományos cikke jelent meg nemzetközi orvosi szaklapokban tüdőgyulladásokról, súlyos légúti fertőzésekről, a 2003-as SARS (heveny súlyos tüdő-károsodás) és a mostani járványt is élénk figyelemmel kíséri.

– A koronavírusoké nagy család, négy típusuk enyhe tüneteket okoz, mérsékelt fokú torokfájdalommal, hőemelkedéssel, köhögéssel jár, két-három nap alatt minden beavatkozás nélkül megszűnik a betegség. 2003-ban a SARS-vírus viszont nagy számban igen súlyos fertőzéseket okozott, amelynek következtében gépi lélegeztetést igénylő tüdőgyulladás alakult ki, 10-15 százalékos gyakorisággal. A Kínából kiinduló jelenlegi járványt minden valószínűség szerint egy mutáns koronavírus okozza, és nagy problémát jelent, hogy ezen fertőzés nemcsak szoros testi kontaktussal, hanem a legújabb információk alapján cseppfertőzéssel, így igen nagy gyorsasággal terjed. Rövid idő alatt kétoldali tüdőkárosodáshoz vezethet, a tüdőnek azon részén alakul ki gyulladásos folyamat, ahol a gázcsere zajlik, ennek következtében a beteg súlyos oxigénhiányos klinikai állapotba kerülhet. Az eddigi tapasztalatok szerint a betegek közel 80 százalékában enyhe lefolyású légúti fertőzés tüneteit lehet észlelni.

Elsősorban idős, többféle betegségben (tüdő-, szív-, vese- vagy májbetegség, rosszindulatú daganat) szenvedők a veszélyeztettek, főként a súlyos tüdőgyulladás kialakulása szempontjából – nyilatkozta a főorvos, aki szerint a kínaiak példásan gyorsan cselekednek, hiszen azonnal izolálták Vuhant, közlekedési korlátozásokat vezettek be, és új kórház építésébe kezdtek. Dr .Bozóky Géza arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus a gyerekeknél elvétve okoz súlyos klinikai tüneteket.

A kecskeméti kórházban eddig nem jelentkezett senki koronavírus fertőzésre utaló tünetek gyanújával
Fotó: Hraskó István

– Természetesen nagyon komolyan kell venni a koronavírus jelentette fenyegetettséget, de a tapasztalatok és reményeink szerint Európát és az egész világot érintő járványtól nem kell tartani. Távol-Keletről származó egy-egy fertőzött eset teljes biztonsággal nem zárható ki, azonban a hazai elkülönítést kötelezővé tevő rendelkezések gyakorlatilag nem teszik lehetővé a fertőzés tovaterjedését – jelentette ki a tüdőbelgyógyászati osztály főorvosa.

Kérdésünkre megnyugtatásként közölte: a kecskeméti kórházban eddig nem jelentkezett senki koronavírus fertőzésre utaló tünetek gyanújával és olyan páciens sem, aki a közelmúltban tért volna haza Kínából és a jellegzetes magas lázat, köhögést, fejfájást panaszolta volna (a betegség lappangási ideje két hét, és ezalatt fertőzhet – a szerző).

Ha mégis gyanús beteg jelenik meg a sürgősségi betegellátó osztályon, akkor megvan a szükséges protokoll: a pácienst már nem engedik haza, hanem egy erre a célra kialakított kórteremben különítik el, majd a szükséges óvintézkedések megtétele után szállítják speciális mentővel az erre a célra kijelölt budapesti Szent László kórházba, amelyet az esetleges betegeknek jelöltek ki ellátás céljából.

Felkészültek a kórházak

Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere kedden. Kásler Miklós hangsúlyozta, hogy a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg. A jelenlegi információk szerint Franciaországban három, Németországban egy igazolt esetet találtak, Ausztriában és Romániában egy-egy nem igazolt beteget jelentettek, Magyarországon pedig két esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget. Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek az Nemzeti Népegészségügyi Központ és a területi szervek, a kormányhivatalok, a járási hivatalok munkatársai is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározottak alapján kialakították az eljárásrendet. Eszerint, ha gyanús, valószínűsített vagy igazolt esetet fedeznek fel, akkor úgynevezett megfigyelőrendszer lép életbe. Ennek keretében információkat gyűjtenek az esetlegesen szükségessé váló intézkedések megtételéhez. Közölte: gyanúsnak számítanak az olyan, még kivizsgálatlan esetek, amelyeknél felmerül a fertőzés lehetősége, vagyis fennállnak a betegség tünetei: láz, elesettség, száraz köhögés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában