KECSKEMÉT

2020.01.24. 17:30

A lakosság véleményét is kikérik a környezetvédelmi programhoz

Új Környezetvédelmi Programot és Cselekvési Tervet dolgoz ki Kecskemét önkormányzata a 2020 és 2025 közötti időszakra, ami jelenleg a társadalmi egyeztetés fázisába ért, ezért minden helyi lakos javaslatát várják a témával kapcsolatban – tájékoztatott Szemereyné Pataki Klaudia polgármester csütörtökön, a polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

Horváth Péter

A 10 elkészült beruházás eredményeképp várhatóan mintegy 1600 tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás és 64 millió forint megtakarítást eredményez, ezt további 11 projekt követi.

Fotó: Horváth Péter

Kecskemét önkormányzata tavaly nyáron adott megbízást a Kecskeméti Városfejlesztő Kft.-nek, hogy készítse el a város következő öt évére vonatkozó Környezetvédelmi Programját és Cselekvési Tervét, melyet a lakosság véleményét, igényeit figyelembe véve alkotnak meg. A dokumentum kiemelt része a klímaváltozással, klímavédelemmel és a klímatudatossággal foglalkozik. Az elmúlt években szakértői csapat állt fel Gaál József alpolgármesterrel, a Kecskeméti Városfejlesztési Kft. részéről Kanalas Imrével, a polgármesteri hivatal oldaláról pedig Csányi Katalin osztályvezető vett részt a munkaterv előkészítésében.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy az előző időszakban sok területtel bővültek a város feladatai a környezetvédelem terén és szólt az előző ciklus eredményeiről: 2018-ban csatlakoztak az Európa Bizottság Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez, melyben 40 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkentést vállalt a város. Tavaly májusban a Megyei Jogú Városok Szövetsége tagjaiként csatlakozott a város az Under 2 (Két fok alatt) klímavédelmi megállapodáshoz. A város uniós források felhasználásával elkezdte intézményállományának, többségében óvodák és iskolák energetikai korszerűsítését.

A 10 elkészült beruházás eredményeképp várhatóan mintegy 1600 tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás és 64 millió forint megtakarítást eredményez, ezt további 11 projekt követi. A közvilágítás korszerűsítésével 50 százalékos megtakarítás mutatható ki. A környezetbarát távhőszolgáltatásnak csaknem 12 ezer lakossági és 220 közületi előfizetője van a városban. Itt megjegyezte a polgármester, hogy főként a téli időszakban rossz levegőjéről emlegetik Kecskemétet, melyre megoldás a távhő további terjesztése.

Ezek a levegőszennyezettségi értékek elsősorban a korszerűtlen fűtési módok miatt születnek, illetve azért, mert az egyetlen mérési pont a város legrosszabb levegőjű területén található. A panelprogramot folytatja az önkormányzat és félúton járnak a környezetbarát közlekedési rendszer kialakításában, valamint zászlajára tűzte az elektromobilitás ügyét.

- Mielőtt elfogadja a város az új környezetvédelmi programját, a legszélesebb körben szeretnénk bevonni a lakosságot ennek kialakításába. Szeretnénk konzultálni mindenkivel, akinek véleménye, javaslata van a város környezetvédelmi tervéről, várjuk a fiatalokat, az oktatási intézményeket, aktív civil szervezeteket is. Fontos, hogy nem csak elvi elképzeléseket várunk, hanem szeretnénk megvalósító partnerekre találni a javaslattevők között – hívta fel a figyelmet a polgármester és hangsúlyozta, hogy az elkövetkező hónapokban zajló társadalmi egyeztetéssorozat célkitűzése egyben a szlogenje is: „Fogyassz mértékkel, környezeti léptékkel!”

A 10 elkészült beruházás eredményeképp várhatóan mintegy 1600 tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás és 64 millió forint megtakarítást eredményez, ezt további 11 projekt követi.
Fotó: Horváth Péter

A program véglegesítéséről júniusban döntenek, melybe az összes fórumon született észrevételeket és javaslatokat beépítik. Gaál József alpolgármester hozzátette, hogy a városi környezetvédelem komplex, elemeiben egymással összefüggő kérdés a közlekedéstől a fűtésen keresztül a szemét kezeléséig és a sikeres megvalósítás a lakosság közreműködését igényli.

A ciklusban számos szemléletformáló programot is elindítanak, környezetvédelmi vetélkedőkkel, a fiatalabb generációt kiemelten megcélozva, melynek megvalósítására már pályázatot is benyújtottak

Mindenki ötletére számítanak

Szemereyné Pataki Klaudia hangsúlyozta, hogy az önkormányzat számít a helyi lakosok szervezetek és vállalkozások Környezetvédelmi programmal kapcsolatos véleményeire és a készítés alatt álló Cselekvési Terv intézkedéseihez megfogalmazott ötleteire és javaslataira, melyeket a [email protected] e-mail címre vár. A Környezetvédelmi Program munkaváltozata megtekinthető a Polgármesteri hivatal Műszaki Osztályán, az I. emelet 48-as szobájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában