Nicolas Schöffer Gyűjtemény

2019.12.18. 11:30

Személyes tárgyakkal bővült a kalocsai gyűjtemény

Schöffer Miklós, az ember a művészet mögött címmel mutatott be vadonatúj kiállítási anyagot a Nicolas Schöffer Gyűjtemény. A múzeum kiállítási anyaga egy olyan szobarészlettel bővült, ami a jó kiállású művészember ruháival, személyes tárgyaival van tele. A klasszikus heverőre dobott könyvek, lopótökök, gyertyatartók, valamint a vitrinekbe helyezett kalapok és egyéb ruhadarabok mind nagyon jellemzik a néhai kinetikus szobrászt.

Gábor János

Schöffer Miklós emlékét őrzik a kalocsaiak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

– Eddig csak a műveket láttuk, de nem láthattunk a művek mögé. Úgy érzem, ez egy kitűnő kezdeményezés, hiszen megmutatja Schöffer Miklóst, mint magánembert – osztotta meg gondolatait a kiállításmegnyitón Simon Zoltán alpolgármester.

– A kalocsai díszpolgári cím szalagja, a fotók arról, ahogy átvesz Mitterrand elnöktől (François Mitterrand francia államfő 1981–1995-ig – a szerző) egy díjat, vagy beiktatják a francia akadémiára; ezek mind személyes tárgyak és szervesen kapcsolódnak az alkotásaihoz, amelyek ebből a személyes létből születtek – vélekedett. Hozzátette: a múzeumban mostantól folyamatosan látható szobarészlet teljesen hiteles, lévén a művész özvegye állította össze.

A városvezető felidézte: amikor Schöffer a 80-as években többször is Kalocsára jött, akkor „jó kiállású, sármos, kedves, beszédes férfi volt”. Szerinte egy magára nagyon is sokat adó emberről tanúskodik a ruhatárrészlet, benne a kalapokkal, amelyek egy francia férfi számára kötelező darabok, akár csak a nyakkendők – ezek szintén jól jellemzik a személyiségét.

Simon Zoltán a megnyitón közölte: az új anyaggal „nagyon jó irányba indult el” az intézmény – utalt arra, hogy a gyűjtemény az utóbbi években többszörös átszerveződésen esett át: egyrészt a Viski Károly Múzeumhoz csatolták, másrészt új művészettörténész (Budai Viktória) vette át a vezetését. A változásnak azért örül, mert „nagyon nagy hibának” tartja azt, hogy a nyolcvanas évek után hosszú időre „kikerült a látókörből” a gyűjtemény: egyszerűen nem gondozták kellő megbecsüléssel. 2013-ban azonban új fejezet kezdődött, emlékeztetett a Kalocsa Szíve Programra, amelynek során teljesen újjáépítették a házat és a kiállítást.

Schöffer Miklós emlékét őrzik a kalocsaiak
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában