visszatekintés

2019.12.31. 15:30

Összegyűjtöttük kollégáink legemlékezetesebb pillanatait 2019-ből

Arra kértük újságíró kollégáinkat, hogy elevenítsék fel az elmúlt évből számukra legkedvesebb, legemlékezetesebb, legérdekesebb történeteket.

baon.hu

Kollégáinknak ugyanazt a kérdést tettük fel:

– Ha visszagondolsz az elmúlt évre, mi minden jut először az eszedbe, mi volt számodra a legemlékezetesebb történet?

Hraskó István: – Akik a lassan mögöttünk hagyott évről legelőször eszembe jutnak, az a kecskeméti Csaba család. Az édesapánál, Tibornál sclerosis multiplexet diagnosztizáltak, feleségénél, Erzsébetnél – becenevén Csörinél – egy ritka izomsorvadást. Mindkét betegség gyógyíthatatlan, a szülők mégis hihetetlen optimizmussal élik mindennapjaikat. Szívemhez nőtt ez a nagyon szimpatikus család, ahol a szülők erejüket megfeszítve gondoskodnak két fiukról, és küzdenek, hogy életüket ne a csalódások, szomorkodások határozzák meg.

A család imád kirándulni, de mivel ez nem egyszerű számukra, tavaly és idén sem jutottak el sehová
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– De nagyon emlékezetes volt a szeptemberi KecskemétRocks is, ahol az ország minden tájékáról érkezett ötszáz zenész nyomta közel két órán át át a rockot és játszotta el többek között a Queentől a We will rock you-t és a Depeche mode-tól a Personal Jesus-t. A neten már több mint 40 millióan látták a koncertről készített kisfilmeket.

– Egy Airbus-os villámtúra keretében idén ismét lehetőségem volt meglátogatni a Litvániában állomásozó magyar vadászpilótákat és a kontingenst, és bár Gripenek általi elfogásunk orosz légtérsértők miatt elmaradt, azért ez is egy jó kis kaland volt.

– Találkoztam egy fantasztikus édesapával, sportemberrel is. Farkas Misinek két éve egy baleset után amputálni kellett az egyik lábát, ám ő nem adta fel, és idén májusban letekert egy 200 kilométeres kerékpáros teljesítménytúrát. Példaértékű a kitartása, és az is, ahogy a családja támogatja.

Farkas Misi már a kórházi ágyon megfogadta, hogy fél év múlva bicajozni fog – és úgy is lett
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Készíthettem egy interjút Csott Nikolettával, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet börtönpszichológusával, aki többek között arról is beszélt, mi okozza a legnagyobb lelki terhet a fogvatartottaknak, éreznek-e bűntudatot, akarnak-e, képesek-e problémáikról egy szakemberrel beszélgetni, és elárulta azt is, milyen beszólásokat kap a férfi elítéltektől.

Csott Nikoletta: nem feladatunk bűntudatot kelteni a páciensekben
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Kilencéves kislányom elkísért az idei Hírös Vágtára, ahol épp neki sikerült videón megörökítenie, amint az egyik lovas leesik a nyeregből – szerencsére a hölgynek nem esett semmi baja.

– És végül az emlékezetes sztorik közé tartozik VV Aurelio büntetőpere is: az egykori valóságshow-győztes elsírta magát az ítélethirdetés során, de könnyei nem hatották meg a bírót, emberrablásért 4 év börtönt szabott ki.

Gulyás Sándor: – Nem tudnék egy konkrétumot kiemelni, idén sok, számomra kedves, emlékezetes eseményen vehettem részt. A teljesség igénye nélkül például örömmel emlékszem vissza a kunszentmiklósi hagyományőrző rendezvényekre, a redemptus, illetve a históriás napra , a Tass község melletti Duna parton megrendezett őrült hajók versenyére, a szabadszállási Szent Mihály nap programjaira. Örömmel tölt el az is, hogy számos értékes embert tudtam bemutatni lapunk hasábjain olvasóinknak, cikkeimmel hozzájárulni néhány bajba jutott ember boldogulásához, gyógyulásához.

Redemptus őseikre emlékeztek Kunszentmiklóson
Fotó: Gulyás Sándor
Végvári lovagok, tatár martalócok csatáztak Kunszentmiklóson
Fotó: Gulyás Sándor

Tapodi Kálmán: – Néhány óra alatt vált földönfutó egy balázspusztai házáspár. Az évek során, a verejtékes munkával, maguk építette tanyájukból csak üszkös romhalmaz maradt. A Szabadszállás közelében élő idős házaspár megsegítésére távolról, Kiskunmajsáról érkezett az első adomány. A nyári tragédiát követően, már akkor elhatározták, hogy maradnak. A tanya melletti melléképület – az egykori istálló – átalakítását fontolgatták. Szégyen, de nem tudom, miként alakult a sorsuk, azóta akadtak-e más segítőik?

Ilyenkor, az év utolsó heteiben egy-egy jótékonykodással, adományozással megnyugtatjuk egész évre a lelkiismeretünket. Mindenkin persze nem lehet segíteni, de azt hiszem valóban gyarlók vagyunk...

Majsaiak adakoztak a balázspusztai családnak
Fotó: Tapodi Kálmán

CSÓLYOSPÁLOS-ZSANA: A szomszédvárak évenként mókás vetélkedőn mérik össze erejüket, ahol ügyességi feladatok is akadnak. A nyár végi küzdelemben célbarúgással is gyarapítani lehetett a pontszámokat a csapatoknak, A kézilabda kapura erősített ponyva kör alakú nyílásaiba eleinte elvétve találtak a játékosok és képileg is nehéz volt maradandót alkotni. Hirtelen jött az ötlet, hogy a kapu mögül, a „lyuk” felől születhetne meg a jó felvétel. Szerencsére háló is volt a kapun, mert alighogy elfoglaltam a pozíciót, lendült a balos és máris jött labda, egy gyors exponálásra maradt idő, majd objektívmentés, enyhe oldalra dőléssel...Taps és röhögés, de mindenki örült...

Fotó: Tapodi Kálmán

Juhász Jenő: – A 2019-es esztendő az iskolák felújításának az éve volt a bácsalmási járásban, hiszen a Bajai Tankerületi Központ fenntartásában lévő Bácskai Általános Iskola és a Bácsalmási Körzeti Iskola intézményeiben jelentős fejlesztéseket valósítottak meg.

Az év elején megtartott bácsbokodi nyitórendezvényt követően hozzáfogtak a kivitelezési munkálatokhoz. Az intézmény székhelyén tetőszigetelést, külső homlokzatfestést és padlóburkolatcseréket végeztek. A tagintézmények közül Bácsborsódon fejezték be elsőként a korszerűsítést, felújították a fűtési rendszert, nyílászárókat cseréltek, távolugró pályát építettek és új eszközöket vásároltak. Katymáron, az udvari részen lefestették a külső homlokzatot, közösségi teret alakítottak ki, javították a mozgássérültek és nagyothallók életkörülményeit a tagintézményben. Tataházán a támogatásoknak és a különböző összefogásoknak köszönhetően teljes szigetelést végeztek az iskolai épületen, térköves járdát építettek és fejlesztették az iskolaudvart.

A Bácsalmási Körzeti Általános Iskolában mikulás tájékán tartották meg területbejárást és az átadó ünnepséget. A kisvárosi iskola mindkét épülete (Rákóczi és a Szent János utcai) megújult, tornateremmel és bútorokkal, eszközökkel gyarapodott. A madarasi Alapfokú Művészeti Iskolában felújították a vizesblokkot és röplabdapályával bővítették az iskolaudvart az egyéb korszerűsítési munkák mellett.

Megújult a bácsalmási körzeti iskola
Fotó: Juhász Jenő

Néhány héttel ezelőtt örvendetes hírről értesülhettek a bácsalmásiak, hogy egy újabb 45 millió forintos támogatást kapnak a Rákóczi utcai iskola tetőszerkezetének a felújítására.

A bácsalmási karácsonyváró ünnepségeken nagy sikert arattak előadásukkal az általános iskola harmadik osztályos tanulói. A három király karácsonya című betlehemi játékot az iskola átadó ünnepségen mutatták be először, felkészítő tanáruk Barcsák Endréné volt.

Bácsalmáson további fejlesztés várható az iskola Rákóczi utcai épületén.
Fotó: Juhász Jenő

Kubatovics Tamás: – Minél több idő telt el a meccs óta, annál jobbak voltunk. Ez az öltözői tapasztalat és a harmadik félidőnek helyet adó műintézmények falaiból előszivárgó, egykoron labdabűvöléssel próbálkozó futballbolondok által megtapasztalt bölcsesség többször megérintett 2019 során. Mindez a csaknem halott bajai labdarúgás apropóján. Azzal kezdődött az év, hogy a Bajai SK név több évtized után újra felbukkant a pályák környékén és a Bajaszentistvánnal együttműködve a felnőtt labdarúgás életben tartásra tett kísérletet. Ráadásul a Petőfi-szigeti műfüvesen a sportág bajai aranykorát idézték, a nyolcvanas évekbe pár pillanatra visszarepítve – az egykori mester nevét viselő Rónai Sándor pályán – két egykori villámlábú ördög – Janicsák Mátyás és Kovács „Tojás” László – végezte el az első hivatalos mérkőzés kezdőrúgását.

Fotó: Kubatovics Tamás

– Hasonlóan ünnepélyes és a kék-sárga szíveket melengető volt látni, hogy az új bajnokság első hazai, augusztusi mérkőzésén két, sok nagy csatát megért ifjú tehetség – a 79 éves Viszmeg István és a 85 fölött járó Csongor János – kötötte össze egy kezdőrúgással a sportág múltját és jelenét.

Fotó: Kubatovics Tamás

– Ezekre a pillanatokra készülhettem, de váratlanul is rám zuhant a bajai futballmúlt. Mégpedig a város legnagyobb ünnepén, amikor a boldog találkozásokkal erősen fűszerezett júliusi halászléfőzésen hátrafordulva azt láttam, hogy a bajai gyökereire mindig büszke Disztl Péter, a 80-as évek válogatottjának és az UEFA kupában döntőig menetelő Videoton kapusa boldogan ölelkezik és fotózkodik a Szentháromság tér közepén.

Fotó: Kubatovics Tamás

Lencsés P. Anna: – Emlékezetes esemény volt számomra Pünkösdkor, Solt- Révbérpusztán az eddig még sehol a világon nem látott lovasbemutató, a „puszta húszas” látványa, amely akkor egyben Guinness-rekord is lett. Egy egészen különleges emberi teljesítményt láthattunk. Hatalmas tömeg gyűlt össze a rekordkísérletre és nagyon impozáns látvány volt, amint a fiatal csikós, Tóth Lajos a két hátsó lovon egyensúlyozva, kantárszáron behajtotta a húsz lovat a bemutató helyszínére. A lovak és fiatalember együttműködése lenyűgözte a nézőket, a bemutató végén a több ezres nézősereg elismerő tapsa kísérte a fantasztikus látványt nyújtó, vágtázó lovascsapatot, amelyet egyetlen ember a két hátsó lovon állva irányított.

Guinness-rekord született a solti Révbérpusztán
Fotó: Lencsés P. Anna

Horváth Péter: – Mozgalmas év volt az idei is, nehezen tudnék egy legemlékezetesebb történetet választani belőle, ezért többet is felsorolok.

A legfelemelőbb történet számomra a napokban teljesedett be, amikor a 11 éves jakabszállási Horváth Sanyika egy romos tanyából beköltözhetett a közösségi összefogásból vásárolt új otthonába családjával és ott ünnepelhették a szentestét. Hálás vagyok, hogy elkísérhettem őket álmuk megvalósulásának útján.

Fotó: Horváth Péter

– Szintén a közösség erejéről és a megértés fontosságáról tanított az Anonim Alkoholisták regionális találkozója, melyről mély és őszinte beszélgetések alapján írtam riportot.

Mintegy négyszázan vettek részt az Anonim Alkoholisták idei kecskeméti regionális találkozóján
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Borzongató érzés volt az elítélt édesanyák részlegében járnom és arról tudósítanom, hogy ők hogyan töltik az anyák napját. Az anyaság érzését még a falak között is csodálatos megélni.

A fogvatartott édesanyák egy évig a nap minden percét gyermekükkel tölthetik a különleges részlegben
Fotó: Bús Csaba

– Nem mindennap történik meg egy újságíróval, hogy magáról (is) tudósíthat, de szeptemberben ez is megtörtént, amikor a nyugdíjas szövetség (akik egyébként a szívem csücske) arborétumban rendezett sportnapján az alpolgármester mellé engem, a tudósítót is kihívtak és köszöntöttek a szervezők. Ennek apropóját az adta, hogy egy jegyzetem hatására elindították a „Fogadj örökbe egy fát!” mozgalmat.

Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában